3.2. Dissolucions

Una dissolució és una mescla homogènia formada per 2 o més substàncies pures en proporció variable. Les dissolucions poden ser binàries (2 components), ternàries (3 components), etc Exemple: Una barreja d’aigua amb sal és una dissolució.

El component de la dissolució que es troba en major quantitat o proporció s’anomena dissolvent i el o els que apareixen en menor quantitat o proporció es diu / n soluts. Exemple: En una dissolució de sal en aigua, la sal és el solut i l’aigua és el dissolvent.

Quan en una dissolució hi ha molt poc solut, la dissolució és diluïda. Quan la proporció de solut és considerable es diu que és concentrada. Si ja hem arribat a la màxima quantitat de solut que es pot dissoldre, la dissolució està saturada. Advertim que, en alguns casos, una dissolució pot ser alhora diluïda i saturada, quan el solut és realment poc soluble.

Tipus de dissolucions

Les dissolucions estan compostes de dues o més substàncies, cadascuna de les quals pot presentar-se en un estat físic diferent. En el quadre següent es mostren exemples de dissolucions en diferents estats físics:

Estat del dissolvent-page-001

Maneres d’expressar la concentració de les dissolucions

Les dissolucions poden classificar-se en concentrades o diluïdes segons la quantitat de solut sigui gran o petita respecte a la quantitat de dissolvent. Però aquests termes són qualitatius, no donen una quantitat exacta mesurable. Per a això, s’empra el terme concentració.

La concentració d’una dissolució és la quantitat de solut que hi ha dissolt en una determinada quantitat de dissolvent o en una determinada quantitat de dissolució.

Ejemplo_de_concentración_en_disolución.svg

Existeixen diferents formes d’expressar la concentració d’una dissolució:

Percentatge en massa

El percentatge en massa ens indica els grams de solut que hi ha en 100 g de dissolució. Es calcula a partir de la següent expressió:

%massa

Les masses de solut i de dissolució han d’anar en les mateixes unitats (grams, quilograms, etc). RECORDA: massa de dissolució = massa de solut + massa de dissolvent

El percentatge en massa de solut es diu també “riquesa de solut”.

Percentatge en volum

El percentatge en volum ens indica el volum de solut que hi ha en 100 unitats de volum de dissolució. Es calcula a partir de la següent expressió:

 

%volumEls volums de solut i de dissolució han d’anar en les mateixes unitats (mil·lilitres, litres, etc).

Concentració en massa

La concentració en massa ens indica la quantitat de massa de solut que hi ha en cada unitat de volum de dissolució. Es calcula a partir de la següent expressió:

Concentració en massa

Concentració en massa = Massa de solut / volum de dissolució

Se sol expressar la massa de solut en grams i el volum de dissolució en litres. Així, s’expressaria la concentració en massa com g / L.

RECORDA: La concentració en massa no és igual a la densitat. La densitat d’una dissolució representa la relació entre la massa i el volum de la dissolució.

Densitat = massa de dissolució / volum de dissolució

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s