4.4.11. Tundra

La tundra és un bioma terrestre caracteritzat per les baixes temperatures que només permeten el creixement d’una vegetació herbàcia o arbustiva.

La tundra convencionalment és la zona de vegetació al nord del límit dels creixements dels arbres i al sud delDesert polar. Per definició els seus límits coincideixen amb la isoterma de juliol de 2ºC al nord i de 12ºC al sud. La tundra cobreix 7.340.000 km² i representa un 10% de la superfície terrestre.

La paraula tundra deriva de la paraula finlandesatunturi amb la que ells designen el turons sense arbres per causa del descens de la temperatura amb l’altitud.

Es reserva el nom de tundra per les latituds circumpolars de l’hemisferi nord mentre que una vegetació semblant, també sense arbres, establerta a l’alta muntanya de clima temperat, rep el nom de prat alpí.

A l’hemisferi sud no hi ha una formació equivalent a la tundra, sinó un paisatge diferent anomenattundra magallànica.

La importància de la tundra és gran respecte al seu paper de reservori de carboni en al cicled’aquest element. Els sòls de la tundra contenen entre el 12 i el 33% del carboni del món tant en la capa activa (que es desglaça cada any) com en el permagel.

Amb el canvi climàtic i l’escalfament global es preveu que el bioma de la tundra sigui el més afectat entre els biomes del món ja que les temperatures de l’estiu augmentarien de 2 a 5 ºC fonent-se tot o part del permagel.

La tundra té una feble biomassa i menys biodiversitat que altres biomes. A tot el món hi ha unes 250.000 plantes vasculars. Al sud de la tundra hi ha només 500 espècies que encara disminueixen més com més cap al nord i a les illes.

 

Característiques
Ecozona (s) NeàrticPaleàrtic
Clima Fred amb estius curts
Tipo de vegetación Arbusts i herbacis
Latitudes Al voltant i més enllà del Cercle Polar Àrtic
Superficie 7.300.000 km²
Localització
Continent (s) Amèrica del Nord i Asia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s