ANNEXE I. Glosari

  • NUTRICIÓ. Conjunt de processos que un organisme obté la matèria i l’energia necessaris per elaborar la matèria pròpia i realitzar les funcions vitals, és un acte inconscient i involuntari.
  • ALIMENTACIÓ. Acte conscient i voluntari. Consisteix en l’obtenció, preparació i ingestió dels aliments.
  • NUTRIENTS. Substàncies químiques que ens permeten obtenir energia i sintetitzar la nostra pròpia matèria
    • ORGÀNICS. Només es troben en els aliments d’origen orgànic (Glúcids, lípids, proteïnes i vitamines)
      • GLÚCIDS. Ssón els més abundants i aporten energia de forma immediata. Els més simples són dolços (glucosa, sacarosa,…). Els més complexes són grans molècules (cel·lulosa, midó,…)
      • LÍPIDS. Són nutrients que no es dissolen a l’aigua. Funcionen com a aïllants i reserva energètica. Els vegetals són líquids (olis) i els animals són sòlids (greixos o seus). Es descomposen en àcids grasos i glicerol
      • PROTEÏNES. Formades per aminoàcids; proporciona la matèria amb la qual es formen les cèl·lules, transporten oxigen per la sang, intervenen en la defensa,…
    • INORGÀNICS. Procedeixen d’aliments d’origen orgànic o de fonts inorgàniques
      • Aigua. Molt abundant al cos humà (60 – 80%). Medi on tenen lloc les reaccions metabòliques, transport de substàncies, regulador tèrmic.
      • Sals minerals. Nutrients formats per elements no metàl·lics.(C, P, etc) units a elements metàlics (Fe, Na, K, Ca,…). Funcions reguladores en processos metabòlics i estructurals (Dents, ossos, etc.)
  • CALORIA. És la quantitat d’energia que s’ha de subministrar a un gram d’aigua per elevar-ne la temperatura un grau centígrad. L’energia alliberada es mesura en calories, o quilocalories ( 1kcal = 1.000 cal) (1 kcal = 4,18 kJoules)
  • VALORS ENERGÈTICS. (dels nutrientsI. S’expressen en kJoules, Cal, Joules, etc. Un gram de glúcids, proteïnes produeix 4 kcal, un gram de lípids aporta 9 kcal.
  • TAXA METABÒLICA BASAL (TMB). Calories que el cos consumeix en un dia, en repòs absolut i a una temperatura constant. Varia segons l’edat, salut, condició física, sexe,…
    • Home: 1 cal · kg de massa i hora… tmb () = 66 + [13,7 · pes (kg)] + [5 · talla (cm)] + [6,8 · edat (anys)]
    • Dona: 0,95 cal · kg de massa i hora… tmb () = 65,5 + [9,6 · pes (kg)] + [1,8 · talla (cm)] + [4,7 · edat (anys)]
  • ALIMENTS ENERGÈTICS. Serveixen de font d’energia perquè l’organisme pugui realitzar les diferents funcions vitals. Rics en glúcids i lípids
  • ALIMENTS PLÀSTICS / FORMADORS. Necessaris per formar cèl·lules, teixits i òrgans del cos. Són imprescindibles en la nutrició, tant durant el creixement com e l’edat dulta. Aliments rícs en proteïnes (iogurt, formatge i carn).
  • ALIMENTS REGULADORS / PROTECTORS. Són imprescindibles perquè l’organisme pugui utilitzar correctament els altres aliments i desenvolupar les funcions de forma adequada (fruites i verdures).
  • DIETA. Conjunt de substàncies sòlides i líquides que ingerim al llarg del dia. Ve del grec “diaita” (mode de vida). Ha de ser variada, suficient, completa i equilibrada.
    • Mediterrània. Es duu a terme arreu de la mar mediterrània; es basa en l’oli d’oliva, el peix blau i productes de la vinya i el grà
    • Vegetariana / Vegana. La dieta vegetariana no accepta aliments animals però si el peix, els ous, la llet,…. La vegana NO.
  • MALALTIES ALIMENTICIES. Les més freqüents relacionades amb l’alimentació són la desnutrició, la obesitat, l’anorèxia i la bulímia. Provoquen una distorssió de la imatge corporal i creen conseqüències per a la salut.
    • DESNUTRICIÓ. Falta de nutrients, per una dieta inadequada o falta d’aliments
    • OBESITAT. Excés de greix corporal, acompanyat a un pes elevat. Per consum excesiu d’aliments energètics i falta d’exercici.
    • ANORÈXIA. Por intensa a guanyar pes que fa que la persona tengui una visió distorsionada del seu cos. Intenten perdre pes deixant de menjar.
    • BULIMIA. També hi ha una elevada preocupació per la dieta. Menjar en excès i despres provocar el vòmit i ingerint laxants, i altres medicaments
  • CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS. Es basa en preservar la seva comestibilitat, el seu gust i les seves propietats nutricionals. Hi ha tècniques per calor, per fred, per separació i eliminació d’aigua i per addició de substàncies.
    • EN FRED. Temperatures baixes per reduir la velocitat de reproducció dels microorganismes.
      • Refrigeració. (0 a 7 ºC)
      • Congelació (-18 a 0 ºC)
    • PER CALOR. Aplicar temperatures elevades durant un curt espai de temps per eliminar els microorganismes continguts.
      • Pasteurització. Encalentir per davall dels 100 ºC durant uns segons i després refredar-ho ràpidament.
      • Esterilització. Encalentir per damunt dels 100 ºC durant un temps determinat.
    • PER DESHIDRATACIÓ. Eliminació de l’aigua dels aliments, impedint el desenvolupament dels microorganismes.
    • PER ADDICIÓ DE SUBSTÀNCIES. Incorporar diverses substàncies que impedeixen el desenvolupament dels microorganismes. Conservants, colorants, en vinagre, en sucre, sal,…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s