4.4.6. Taiga

La taiga o bosc boreal és un bioma caracteritzat per les seves formacions boscoses de coníferes, sent la major massa forestal del planeta. A Canadà s’empra bosc boreal per designar la zona sud de l’ecosistema, mentre que taiga s’usa per a la zona més propera a la línia de vegetació àrtica. En altres països s’empra taiga per referir-se als boscos boreals russos i bosc de coníferes pels altres països. Taiga és una paraula russa que significa: “bosc fred”.[cita requerida]

Geogràficament se situen al nord de Rússia i Sibèria, nord d’Europa , a la regió de la Badia de l’Hudson, al nord del Canadà i en l’estat d’Alaska. Està limitada al sud per l’estepa i al nord per la tundra. L’Hemisferi Sud no té zones de taiga perquè la porció de terra en les latituds en què aquesta es desenvolupa és molt reduïda.

La seva temperatura mitjana és de 19 °C a l’estiu, i -30 °C a l’hivern. La mitjana anual de precipitacions aconsegueix els 450 mm.

El clima és extremadament fred i humit. La temperatura mitjana està per sota de 0 fins a 5 °C. Els hiverns són més curts i freds, però, sovint més rigorosos que en la tundra i el sòl està cobert de neu. No plou molt -entre 160 i 320 mm anuals-, i a més l’aigua roman gelada molts mesos, per la qual cosa no està disponible per a les plantes.

Les temperatures baixes o mitjanes durant la major part de l’any, així com la humitat generalment elevada donen lloc a la formació de sòls de tipus podzol, sòls àcids que afavoreixen la formació de turberas.

 

Característiques
Ecozona (s) Neàrtic – Paleàrtic
Clima Continental
Tipus de vegetació Bosc boreal de coniferas
Latituds Mitjanes i altes de l’hemisferi nord (des de 55°N a cercle polar àrtic N)
Superfície 16.800.099km²
Localització
Continent (s) Amèrica del Nord, Europa i Àsia
País (és) Estats Units, Canadà, Noruega, Suècia, Finlàndia, Rússia.