4.2. Funcionament de l’aparell respiratori

Moviments respiratoris

inspiracion2La respiració externa o ventilació comprèn les tres següents etapes

  • En la inspiració, els músculs intercostals externs es contrauen i pugen les costelles i l’estèrnum, el diafragma baixa, augmenta la caixa toràcica i l’aire (aire ric en oxigen) entra en els pulmons.
  • Intercanvi de gasos. En ella l’aire ricCO2 arriba fins els alvèols pulmonar, les parets dels quals són tan fines que permeten l’intercanvi gasós. Com estan recoberts de fins capil·lars sanguinis que contenen sang carregada de CO2 i pobre en O2, el CO2 passa a l’interior dels alvèols i l’O2 passa a la sang que hi ha en els capil·lars sanguinis.
  • En l’expiració, els músculs intercostals externs es relaxen i les costelles i l’estèrnum baixen,el diafragma puja, es redueix la mida de la caixa toràcica i l’aire (aire ric en diòxid de carboni) dels pulmons surt a l’exterior.

Per tant els moviments respiratoris que fem al respirar són dos: la inspiració i l’expiració. En repòs, les persones fem de 12 a 15 inspiracions per minut.

Intercanvi de gasos

Als alvèols pulmonars té lloc l’intercanvi de gasos, on l’oxigen de l’aire passa a la sang i el diòxid de carboni de la sang passa a l’aire.Les característiques de l’intercanvi gasós que es produeix als alvèols pulmonars són:

alveolos3catala1) La sang procedent del cor que arriba als capil·lars sanguinis que recobreixen els alvèols pulmonars està carregada de diòxid de carboni i conté molt poca quantitat d’oxigen.

2) Al alvèols pulmonars arriba aire procedent de l’exterior que és ric en oxigen. També arriba diòxid de carboni procedent dels capil·lars sanguinis. El resultat és una barreja de gasos en que predomina l’oxigen.

3) La distància que hi ha entre els gasos continguts a l’interior dels alvèols pulmonars i els gasos continguts a l’interior dels capil·lars sanguinis és molt petita, només 0,6 micres (0,6µ) i les parets que els separen són permeables a ells. Degut a això els gasos poden passar d’uns als altres. El resultat és que ambdues barreges de gasos acaben tenint una composició molt semblant.

4) La sang que surt dels capil·lars sanguinis que recobreixen els alvèols pulmonars cap al cor és rica en oxigen i molt pobre en diòxid de carboni.

Capacitat pulmonar

En el gràfic adjunt s’explica la capacitat pulmonrespirvolumsar:

Volum corrent (VC). Es el volum d’aire que normalment entra en una inspiració o surt en una expiració. En els homes és 0,5 litres.

Volum de la reserva inspiratòria (VRI). És el volum d’aire que entra de més en una inspiració forçada. En els homes és 3 litres.

Volum de la reserva expiratòria (VRE). És el volum d’aire que surt de més en una expiració forçada. En els homes és 1 litre.

Capacitat vital (CV). És el volum d’aire que es pot expirar després d’una inspiració forçada. Equival a la suma dels tres anterior volums (VC + VRI + VRE = CV). En els homes és 4,5 litres.

Volum residual (VR). És el volum d’aire que sempre resta a l’interior del pulmons. En els homes és de 1,5 litres.

Capacitat pulmonar total (CPT). És la màxima quantitat d’aire que poden acollir els pulmons. En el home són 6 litres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s