5.4. La Vista

La vista és el sentit que ens permet percebre la llum de l’exterior i, d’aquesta manera, captar la mida, la forma, el color, la distància, la posició i el moviment dels objectes que es trobin en el nostre camp de visió. Això ens permet conèixer el medi del nostre entorn i relacionar-nos-hi.

Aquestes percepcions lluminoses les captem gràcies als òrgans de la visió, el ulls, situats a la part frontal de la cara, a sobre el nas, i protegits pels ossos del crani i de la cara. Aquests no són òrgans homogenis, sinó que estan formats per diferents parts anatòmicament diferenciades, com la còrnia, el cristal·lí, el nervi òptic i la retina, entre d’altres, que capten la llum i la transmeten al cervell perquè la interpreti.

És, possiblement, el sentit més important de tots posseïm. Per ell penetra en nosaltres la major part de la informació per a la nostra vida. Fes la prova de vendarte els ulls i veuràs el difícil que et resulta entendre el que passa al teu voltant. Les persones cegues desenvolupen altres sentits per compensar la pèrdua de la vista.

149058L’ull

Els ulls són dos òrgans de forma esfèrica situats en les òrbites oculars, dues cavitats dels ossos del crani. L’ull rep la llum i té la capacitat de formar imatges dels objectes.

Les celles, les parpelles i les pestanyesajuden a protegir els globus oculars. Les làgrimes ajuden a protegir-los i a mantenir-los nets i humits. Tot això són òrgans de protecció.

El globus ocular és una esfera formada per diverses capes:

  • L’escleròtica és la capa més externa del globus ocular. Té color blanc i fa una funció protectora. Per la part del davant hi ha una part circular transparent, anomenada còrnia.
  • La coroide és sota l’escleròtica. A la part central del davant hi ha una làmina circular acolorida, l’iris. Al mig de l’iris hi ha un orifici, que li diem pupil·la o nineta. Darrere l’iris hi ha el cristal·lí, que és com una mena de lent que enfoca els objectes que veiem.
  • La retina és la capa més interna del globus ocular i és l’encarregada de recollir les imatges.Quan les imatges ja han passat per les tres capes, la retina les envia al cervell a través del nervi òptic.

Funcionament de l’ull

bio-retina-provides-new-vision-to-the-blind-15La llum entra a l’interior del globus ocular travessant la còrnia, i el cristal·lí enfoca la imatge sobre la retina, que és el lloc on es troben les cèl·lules receptores. Aquestes cèl·lules són de dos tipus:

  • CONS: s’estimulen per les diferents longituds d’ona, és a dir, pels colors, i constitueixen el que anomenem la “visió diürna”. Has observat que els colors només els distingim de dia ?; durant la nit veiem en blanc i negre.
  • BASTONS: s’estimulen per les diferents intensitats de llum, és a dir, les brillantors, i constitueixen la “visió nocturna”, la qual ens permet veure una copa al vespre.

La imatge que es forma sobre la retina és invertida i més petita que la realitat; a la retina es genera un impuls elèctric que arriba a l’escorça visual on es produeix la sensació de veure.

La imatge que es forma a la retina és idèntica a la que es forma sobre la pel·lícula de l’interior d’una càmera fotogràfica; és més petita que l’objecte real i està a l’inrevés. La major o menor nitidesa amb que vegem un objecte depèn de com enfocament nostre cristal·lí la imatge sobre la retina, abombándose més o menys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s