Classificació dels aliments segons la seva funció a l’organisme
Hi ha molts d’aliments, que es poden classificar de diferents maneres. Segons la funció que tenguin a l’organisme els podem classificar en energètics, plàstics i reguladors. La funció de cada aliment dependrà de la quantitat màxima del tipus de nutrient en la seva composició.
Energètics
Són els que serveixen de substrat metabòlic per obtenir energia, per tal que l’organisme pugui dur a terme les funcions necessàries. Per exemple, tots aquells rics en greixos (lípids) i / o en glúcids. Destaquen el pa, pastes, cereals, llegums, sucre, mel, xocolata, dolços, greixos, olis, mantega, nata,…
Plàstics o estructurals
Els que formen l’estructura de l’organisme. També permeten el seu creixement. Per exemple, les proteïnes, els glúcids, certs lípids (colesterol), i alguns elements minerals com ara calci, fòsfor, etc. Els aliments d’aquest grup són el iogurt, el formatge, la carn, el peix, els ous, els fruits secs o el marisc.
Reguladors
Els que controlen les reaccions químiques del metabolisme. Els nutrients reguladors són les vitamines i alguns minerals (sodi, potassi, etc). Bàsicament fruites i hortalisses.
Classificació dels aliments tradicionals per grups
Una altra manera de classificar els aliments és d’acord amb la taula adjunta:
Grups d’aliments | Exemples | Contingut en nutrients | |
Estructurals i micronutrients | Energètics | ||
|
Llet, iogurts i formatges | Proteïnes, calci i Vitamines A, B i D | Lípids |
|
Anyell, vaca, lluç i ous | Proteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous) | Lípids |
|
Patates, llegums, arròs, pa i pasta | Proteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegums | Glúcids |
|
Bledes, enciam, espinacs, pera | Ferro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids. | Glúcids |
|
Oli d’oliva, sagí i mantega | Vitamines A i D. En l’oli d’oliva a més Vitamina E. | Lípids |
|
Sucre i caramels | Cap | Glúcids |
|
Aigua, vi i sucs | En els sucs hi ha Vitamina C | Glúcids |