2.4. Els diferents tipus d’aliments

Classificació dels aliments segons la seva funció a l’organisme

Hi ha molts d’aliments, que es poden classificar de diferents maneres. Segons la funció que tenguin a l’organisme els podem classificar en energètics, plàstics i reguladors. La funció de cada aliment dependrà de la quantitat màxima del tipus de nutrient en la seva composició.

Energètics

dolccgrasasrazones para consumir hidratos de carbono

Són els que serveixen de substrat metabòlic per obtenir energia, per tal que l’organisme pugui dur a terme les funcions necessàries. Per exemple, tots aquells rics en greixos (lípids) i / o en glúcids. Destaquen el pa, pastes, cereals, llegums, sucre, mel, xocolata, dolços, greixos, olis, mantega, nata,…

Plàstics o estructurals

03397-cocinar-pescados-recomendacionescarnes-saludableslacteos_3Els que formen l’estructura de l’organisme. També permeten el seu creixement. Per exemple, les proteïnes, els glúcids, certs lípids (colesterol), i alguns elements minerals com ara calci, fòsfor, etc. Els aliments d’aquest grup són el iogurt, el formatge, la carn, el peix, els ous, els fruits secs o el marisc.

Frutas-y-verduras-disminuye-riesgo-de-cáncerReguladors

Els que controlen les reaccions químiques del metabolisme. Els nutrients reguladors són les vitamines i alguns minerals (sodi, potassi, etc). Bàsicament fruites i hortalisses.

Classificació dels aliments tradicionals per grups

Una altra manera de classificar els aliments és d’acord amb la taula adjunta:

Grups d’aliments Exemples Contingut en nutrients
Estructurals i micronutrients Energètics
  1. Llet i derivats
Llet, iogurts i formatges Proteïnes, calci i Vitamines A, B i D Lípids
  1. Carns, peixos i ous
Anyell, vaca, lluç i ous Proteïnes, ferro i Vitamina B2 (Vitamina A en fetge i ous) Lípids
  1. Fècules
Patates, llegums, arròs, pa i pasta Proteïnes vegetals, Vitamina B1 i ferro en llegums Glúcids
  1. Fruites, verdures i hortalisses
Bledes, enciam, espinacs, pera Ferro, calci i cel·lulosa. En les no bullides a més Vitamines A i C. En fruits secs hi ha a més lípids. Glúcids
  1. Olis
Oli d’oliva, sagí i mantega Vitamines A i D. En l’oli d’oliva a més Vitamina E. Lípids
  1. Sucres
Sucre i caramels Cap Glúcids
  1. Begudes
Aigua, vi i sucs En els sucs hi ha Vitamina C Glúcids

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s