1.2. Així som els éssers vius

Tots els éssers vius que habiten la Terra tenim tres característiques en comú: la nostra composició química és similar, estem formats per cèl·lules i vam realitzar les tres funcions vitals.

a. La nostra composició química és similar

normal_2_4acbutanLa matèria de l’univers està formada per unes unitats molt petites, anomenades àtoms. Al seu torn, els àtoms s’uneixen entre si mitjançant forces molt intenses (enllaços químics), formant compostos més complexos anomenats molècules.

En els éssers vius, aquestes molècules s’anomenen biomolècules i són de dos tipus: biomolècules inorgàniques i biomolècules orgàniques:

  • Biomolècules inorgàniques; són l’aigua i els minerals. Aquestes substàncies es troben també en la matèria no viva.
  • Biomolècules orgàniques; són els hidrats de carboni, els lípids, les proteïnes i els àcids nucleics (com l’àcid desoxiribonucleic o ADN). Aquest tipus de biomolècules es troben només en els éssers vius.

b. Estem formats per cèl·lules

Tots els éssers vius estem constituïts per cèl·lules. Segons la teoria cel·lular, la cèl·lula és la unitat mínima d’un ésser viu que pot realitzar les funcions vitals.

La teoria cel·lular és un conjunt de postulats establerts al segle XIX per tres científics, Matthias Schleiden, Theodor Schwann i Rudolf Virchow en relació amb les cèl·lules.

Untitled-3Postulats de la teoria cel·lular

  1. Absolutament tots els éssers vius estan compostos per cèl·lules o per segregacions de les mateixes. Els organismes poden ser d’una sola cèl·lula (unicel·lulars) o de diverses (pluricel·lulars). La cèl·lula és la unitat estructural de la matèria viva i una cèl·lula pot ser suficient per a constituir un organisme.
  2. Tots els éssers vius s’originen a través de les cèl·lules. Les cèl·lules no sorgeixen de manera espontània, sinó que procedeixen d’altres anteriors.
  3. Absolutament totes les funcions vitals giren al voltant de les cèl·lules o el seu contacte immediat. La cèl·lula és la unitat fisiològica de la vida. Cada cèl·lula és un sistema obert, que intercanvia matèria i energia amb el seu mitjà.
  4. Les cèl·lules contenen el material hereditari i també són una unitat genètica. Això permet la transmissió hereditària de generació a generació.

c. Realitzem les tres funcions vitals

Tots els éssers vius realitzem tres conjunts de processos anomenats funcions vitals. Són la nutrició, la relació i la reproducció.

  • La nutrició consisteix a prendre substàncies de l’entorn, en utilitzar-les per obtenir energia, per créixer o per reparar les parts danyades, i en eliminar les deixalles. Hi ha éssers amb nutrició autòtrofa, com les plantes, que fabriquen el seu propi aliment; altres tenen nutrició heteròtrofa i obtenen els nutrients alimentant d’altres éssers vius.
  • La relació consisteix en percebre els canvis que es produeixen en l’ambient, anomenats estímuls, i en reaccionar-hi.
  • La reproducció és la capacitat que tenen els éssers vius per generar descendents amb les seves mateixes característiques. La reproducció pot ser asexual, en la qual s’origina un nou individu a partir d’un únic progenitor, o sexual, en què individus de sexes diferents (masculí i femení) generen cèl·lules reproductores, anomenades gàmetes, que s’uneixen per formar un nou individu.

One thought on “1.2. Així som els éssers vius

  1. Retroenllaç: 1 ESO | BIOLULIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s