4.4.7. Praderies i sabanes tropicals

Les sabanes tropicals (prades amb arbres o arboledas disperses) es troben en regions càlides amb precipitació pluvial d’entre 120 i 180 cm, però amb una o dues temporades llargues de sequera, quan els incendis formen una part important de l’ambient.

La major extensió de terra d’aquest tipus es localitza en el centre i l’aquest d’Àfrica, encara que també hi ha grans sabanes tropicals en Sudamérica i Austràlia. Els fòssils humans més antics es van descobrir en l’aquest d’Àfrica, encara que encara no se sap amb certesa si aquesta regió era més humida o més seca en el “despertar de l’home” del que és ara.

  • Presenten altes temperatures tot l’any però amb pluges altament estacionals
  • Els sòls de sabana són freqüentment latosoles àcids i vermellosos, com en el bosc pluvial tropical; també poden haver sòls calcaris grisos a vermellosos, especialment en àrees més seques. La roca mare del lloc és important en la determinació de la química del sòl ja que en aquest clima sec ocorre molt poc rentat (i per tant evolució del sòl).
  • Les praderies tropicals usualment presenten alguns arbres dispersos; precisament a aquesta barreja és que se li dóna el nom de “sabana”. Les sabanes realment presenten un espectre ampli de tipus de vegetació: des de només gramínies i altres herbàcies en un extrem fins a arbres i arbustos amb densitats variables (i fins a bosc espinós) en l’altre. Els palmells i les leguminosas són components importants de les flores leñosas de sabanes en la majoria de les regions.
  • La estacionalidad és molt pronunciada, amb un creixement exuberant de les gramíneas a l’inici de les pluges juntament amb l’aparició de moltes altres herbàcies.
  • La diversitat d’espècies arbòries en les sabanes és molt baixa a causa de estrictes requeriments ecològics però és bastant alta quant a espècies herbàcies.
  • La diversitat animal és bastant alta encara que, globalment, és inferior a la de les àrees tropicals repoblades degut al fet que hi ha menys capes vegetacionales, el que al seu torn determina que hagin menys ambients als quals adaptar-se. La major diversitat de mamífers grans es troba en aquest ambient obert, en el qual ells poden moure’s lliurement. Els grans herbívors han prosperat a causa de l’enorme quantitat de biomassa de la vegetació herbàcia produïda anualment i, al seu torn, hi ha molts carnívors per a alimentar-se d’ells.

One thought on “4.4.7. Praderies i sabanes tropicals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s