4.4.13. Deserts

En geografia es defineix com desert a la zona terrestre en la qual les precipitacions gairebé mai superen els 250 mil·límetres a l’any i el terreny és àrid. El desert pot ser considerat un ecosistema o un bioma.

Un desert és un ecosistema que rep poques precipitacions. Tenen reputació de tenir poca vida, però això depèn de la classe de desert; en molts existeix vida abundant, la vegetació s’adapta a la poca humitat i la fauna usualment s’amaga durant el dia per a preservar humitat. L’establiment de grups socials en els deserts és complicat i requereix d’una important adaptació a les condicions extremes que en ells imperen. Els deserts formen la zona més extensa de la superfície terrestre: amb més de 50 milions de quilòmetres quadrats, ocupen gairebé un terç d’aquesta. D’aquest total, 53% corresponen a deserts càlids i 47% a deserts freds.

Els processos d’erosió són factors importants en la formació del paisatge desértico. Segons el tipus i grau d’erosió que els vents i la radiació solar han causat, els deserts presenten diferents tipus de sòls: desert sorrenc és aquell que estan compost principalment per sorra, que per acció dels vents conforma les dunes, desert pedregós o rocós és aquell el terreny del qual està constituït per roques o còdols (aquest tipus de deserts sol denominar-se amb la paraula àrab hamada).

Els deserts poden contenir valuosos dipòsits minerals que van ser formats en l’ambient àrid, o van ser exposats per l’erosió. En les zones baixes es poden formar salessis. A causa de la sequedat dels deserts, són llocs ideals per a la preservació d’artefactes humans i fòssils.

També es defineix desert com un lloc despoblat, no habitat per humans ni tot just per ésser viu algun. Segons aquesta definició, també són deserts els situats en climes més freds, com l’àrtic o la tundra.

Els deserts estan distribuïts entre diferents zones:

  • Zones semiàrides o esteparies: Tenen una mitjana de precipitacions de 250 a 500 mm anuals. Solen estar situades en les vores dels deserts i abasten al voltant del 15 % de la superfície terrestre del planeta
  • Zones àrides: Amb precipitacions anuals de 25 a 250 mm, abastant el 16 % de la superfície terrestre.
  • Zones hiperàrides: Són tan seques que de vegades no plou durant anys. Aquestes abasten el 4 % de la superfície terrestre. Temperatura entre 30 i 40 graus centígrads durant el dia i de -10 a 0 graus centígrads durant la nit.

En el desert només assoleixen sobreviure alguns animals: sargantanes, serps, aranyes, alacrans, voltors, coyotes, etc.

Igual que en la fauna, només s’adapten algunes plantes. Aquestes es protegeixen dels animals amb espines i amb gruixudes capes de pell. Algunes d’elles són: cactus, palmeres, nopales i diversos arbustos i plantes dels oasis.