4.4.2. Selva Tropòfila

Les selves tropòfiles solen trobar-se entre les selves umbròfiles i els deserts subtropicales, en tots dos hemisferis, entre 10° i 20° de latitud. Les de Bolívia i el sud de Mèxic (la famosa selva Lacandona) són les més biodiverses. Les de la costa del Pacífic del nord-oest de Sud-amèrica, a causa del seu aïllament, alberguen gran quantitat d’endemismes, igual que les d’Àfrica sudoriental, Madagascar i Nova Caledònia. Les d’Índia i la Indoxina destaquen per la seva gran diversitat de grans vertebrats.

Encara que el seu clima és càlid durant tot l’any, amb temperatures entre els 25 i els 30 °C, i amb pluges relativament abundants, de 1000 a 2000 mm; aquest bioma passa per una llarga estació seca, durant l’hivern en l’hemisferi nord i a l’estiu en el sud, que dura de quatre a nou mesos.

En la majoria d’aquestes selves predominen els arbres caducifolis, com la teca i l’ungla de vaca (Bauhinia variegata), que durant l’estació seca perden les fulles. Com les plantes perden humitat a través de les fulles, això els permet conservar aigua durant el període sec. Els arbres nus obren el dosel i permeten que els rajos solars arribin al sòl, la qual cosa facilita el creixement d’un dens sotabosc. A les zones més humides, així com en les menys fèrtils, els arbres tendeixen a ser perennifolios. Formen també alguns dels ecosistemes maderables més valuosos, ja que, encara que tenen menys espècies que en les veritables selves equatorials, són comercialment de gran utilitat (caoba, jabillo, samán, etc).

Les selves tropòfiles alberguen una rica fauna de micos, cérvols, fèlids, lloros, rosegadors i aus. Encara que la seva biodiversitat és menor que la de les selves umbròfiles, la biomassa de mamífers sol ser major, sobretot en les selves d’Àsia i Àfrica. Moltes espècies estan extraordinàriament adaptades al dur clima.

Algunes d’aquestes selves reben el nom de selves monsòniques, i es troben en zones climàtiques de sabana.

Característiques
Ecozone (s) Afrotròpic, Australasia, Indomalaio i Neotròpic
Clima Tropical sec
Tipus de vegetació Selva seca caducifolia
Superfície 11.500.000 km²
Localització
Continent (s) Centreamèrica, Sudamerica, Àfrica i Àsia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s