3.6. La circulació doble

http://www.primaria.librosvivos.net/archivosCMS/3/3/16/usuarios/103294/9/6EP_Cono_cas_ud5_circulacion_208/frame_prim.swfLes persones presentem un tipus de circulació anomenada doble i completa. Diem que és doble perquè en el curs d’un recorregut complet la sang passa dues vegades pel cor, establint-se així dos circuits. Diem que és completa perquè no hi ha barreja de sang rica en oxigen amb sang rica en diòxid de carboni. Això és possible perquè el cor està dividit per un envà interventricular que separa el costat dret i el costat esquerre, i cada costat recull i impulsa sang cap a un circuit diferent.

Els dos circuits que s’estableixen són:

  • Circuit pulmonar. És el que s’estableix entre el cor i els pulmons. En aquest circuit, la sang carregada de diòxid de carboni, recollida en tots els òrgans del cos, arriba a l’aurícula dreta per les venes caves superior i inferior. D’allí, passa al ventricle dret, d’on surt cap als pulmons per les artèries pulmonars.
    Quan passa pels alvèols pulmonars, la sang allibera diòxid de carboni i es carrega d’oxigen. Una vegada realitzat l’intercanvi de gasos, la sang és transportada per les venes pulmonars fins a l’aurícula esquerra del cor.

A causa del curt recorregut que realitza la sang, també es coneix com a circulació menor.

  • Circuit general. És el que s’estableix entre el cor i els diferents òrgans del cos. En aquest circuit, la sang porta a totes les cèl·lules l’oxigen i els nutrients necessaris perquè puguin realitzar les seves funcions, i recull el diòxid de carboni i les deixalles produïts en el metabolisme cel·lular. La sang carregada d’oxigen, que es troba a l’aurícula esquerra, passa al ventricle esquerre. Des d’aquí, és impulsada, a través de la gruixuda artèria aorta, cap a tots els òrgans del cos. Les artèries es ramifiquen i es van fent cada vegada més fines, fins convertir-se en petits capil·lars, a través dels quals es reparteixen l’oxigen i els nutrients, i es recullen el diòxid de carboni i les substàncies de rebuig.

preview004Els capil·lars conflueixen en vasos cada vegada més amples que formen les venes. Aquestes porten la sang cap al cor. La sang, carregada de diòxid de carboni, entra per l’aurícula dreta a través de les venes caves, superior i inferior. La vena cava superior recull la sang del cap, els braços i la paret toràcica, i la inferior, la de la resta del cos.

Com que el recorregut sanguini és més llarg que en el circuit pulmonar, també es coneix com a circulació major.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s