1.6. Nivells d’organització: els cinc regnes

L’organització dels éssers vius

Els éssers vius, segons el nombre de cèl·lules que els formen, es poden classificar en dos grans grups:

Organismes unicel·lulars

Els organismes unicel·lulars estan constituïts per una sola cèl·lula que realitza totes les funcions vitals. En alguns casos, formen agrupacions d’individus trucades colònies. Els organismes unicel·lulars poden ser procariotes o eucariotes.

Organismes pluricel·lulars

Els organismes pluricel·lulars estan formats per moltes cèl·lules que funcionen com un tot integrat. En general, les cèl·lules amb una mateixa funció s’agrupen en teixits. Per realitzar amb més eficàcia alguna tasca, diversos teixits es poden associar i formar òrgans, que, al seu torn, es poden agrupar i constituir aparells o sistemes.

Capturadepantalla2015-03-19ala(s)15.43.39.png

Els cinc regnes

En l’actualitat, els éssers vius es classifiquen en cinc regnes: moneres, protoctists, fongs, plantes i animals.

Aquesta classificació s’estableix atenent criteris aquests com si tenen cèl·lules procariotes o eucariotes, si són unicel·lulars o pluricel·lulars, si tenen o no teixits i si seu nutrició és autòtrofa o heteròtrofa.

  • Regne dels moneres. Agrupa organismes les cèl·lules tenen organització procariota. Són tots unicel·lulars i, de vegades, formen colònies. Per exemple, els bacteris.
  • Regne dels protoctists. Agrupa organismes les cèl·lules tenen organització eucariota. Poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars sense veritables teixits. Per exemple, els protozous i les algues.
  • Regne dels fongs. Agrupa organismes les cèl·lules tenen organització eucariota. Poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars sense veritables teixits. Són éssers heteròtrofs descomponedors d’organismes. Per exemple, els llevats i els fongs que formen bolets.
  • Regne de les plantes. Agrupa organismes les cèl·lules tenen organització eucariota. Són organismes pluricel·lulars amb teixits, i alguns, amb òrgans. Són éssers autòtrofs.
  • Regne dels animals. Agrupa organismes les cèl·lules tenen organització eucariota. Són organismes pluricel·lulars amb teixits. La majoria tenen òrgans i fins i tot aparells i sistemes.

15_EVOW_CH05.jpg