4.4.1. Selva Umbròfila

La selva umbrófila o selva humida correspon a uns tipus de biomes tropicals o subtropicals que ocupen un cinturó al voltant de l’equador i els tròpics humits, caracteritzats per una formació vegetal arbòria alta i densa, climes càlids i humits, amb variacions tèrmiques de menys de 5 °C i pluges durant tot l’any. La selva umbrófila és un dels catorze biomas en els quals el WWF classifica les ecorregiones terrestres.

Aquest bioma agrupa diversos tipus de selva:

  • Selves plujoses equatorials sempreverdes de terres baixes, o simplement selves plujoses, que reben més de 2.000 mm. de precipitacions anuals. Es troben en l’equador; les àrees principals són la Selva Amazónica en Sudamérica, la conca del Congo a Àfrica central, Indonèsia i Nova Guinea.
  • Selves caducifolies humides, que reben elevades precipitacions amb una estació humida i calorosa i una estació més freda i seca. Alguns arbres en aquestes selves perden les fulles totalment o en part durant l’estació seca. Aquestes selves es troben en parts de Sudamérica, Centreamèrica, les Antilles, la costa d’Àfrica occidental, el Subcontinent Indi i La Indoxina.
  • Selves plujoses de muntanya, que inclouen les selves nuvoloses, en àrees muntanyenques.
  • Selves inundades, que inclouen les selves pantanoses i les selves de turbera.

Al voltant de la meitat de totes les selves umbrófilas del món es troben a Brasil i Perú. Les selves umbrófilas cobrixen uns 12,3 milions de km2, menys del 6% de la superfície terrestre emergida, però s’estima que alberguen més de la meitat de la biodiversitat del planeta.

Característiques
Ecozones Neotròpic, afrotròpic, indomalaya
Clima Equatorial
Tipus de vegetació Selva caducifolia sempreverda
Subtipos Selvas plujoses equatoriales seempreverdes de terres baixes
Selves caducifolies humides
Selves plujoses de muntanya
Selves inundades (selves pantanoses i selves de turbera)
Latituts Intertropicals
Superfície 12.300.000 km²
Localització
Continent (s) Centreamèrica, Amèrica del Sud, África, Asia i Oceanía