3. Circulació Sanguínia i Limfàtica

La funció de nutrició no està completa amb l’activitat de l’aparell digestiu. Gràcies a ell s’obtenen els nutrients que porten els aliments i que ja podran ser utilitzats per la cèl·lula.

Però aquests nutrients s’han de repartir a cadascuna de les cèl·lules del nostre cos i l’aprell digestiu no està en contacte amb totes les nostres cèl·lules.  S’haurà d’utilitzar un sistema de “transport” que porti aquests nutrients des de les parets de l’intestí gros fins a la resta del cos.

Per això en aquest tema, continuem amb la funció de nutrició i parlarem de l’aparell circulatori.

Un cop dins la cèl·lula, els nutrients seran utilitzats, o bé per a fabricar noves molècules que formaran part del nostre cos, o bé com a “combustible” que ens proporcionarà energia.

Aquesta energia s’obté gràcies a una sèrie de reaccions que es donen en l’interior del mitocondri de la cèl·lula, i que es coneixen amb el nom de respiració cel·lular. Per a què tingui lloc la respiració ce·lular fa falta oxigen. I com s’obté aquest oxigen?

Serà l’aparell respiratori qui s’encarregarà d’obtenir l’oxigen (el que hi ha a l’atmosfera) i introduir-lo dins el nostre cos. L’aparell circulatoritambé transportarà l’oxigen captat per l’aparell respiratori a totes les cèl·lules.

I per completar aquesta funció de nutrició, el nostre cos s’encarrega d’eliminar totes les deixalles que ha generat el metabolisme ce·lular i que podrien resultar tòxiques (CO2, urea…) Aquesta funció es denomina excreció i la porten a terme l’aparell excretor, el respiratori i la pell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s