1.1. Les condicions per a la vida

planeta-terraPel que sabem fins ara, la Terra és l’únic planeta del sistema solar en el qual hi ha vida. Aquesta es desenvolupa en una prima franja que compren la part inferior de l’atmosfera, la hidrosfera i la part més superficial de la geosfera.

El nostre planeta reuneix les condicions adequades per al desenvolupament dels éssers vius. Té temperatures suaus, aigua en estat líquid i gasos imprescindibles per a la vida; a més, serveix de suport per als organismes que hi habiten.

a. Temperatures suaus

La Terra té una temperatura mitjana constant de 15 ° C, que és conseqüència de dos fets:

  • L’adequada distància a la qual es troba del Sol: ni massa a prop (el que produiria que s’escalfés), ni massa lluny (el que faria que estigués molt freda).
  • La presència de l’atmosfera i, en concret, d’alguns dels gasos atmosfèrics, com el diòxid de carboni, CO2, i el vapor d’aigua, H2O, que retenen la calor del Sol i mantenen els valors de temperatura adequats per a la vida. Sense l’atmosfera, la Terra s’escalfaria en excés durant el dia i es refredaria molt per les nits.

Desencanto climático en Europa

b. Aigua en estat líquid

Gràcies a la temperatura mitjana del nostre planeta, gairebé tota l’aigua es troba en estat líquid. L’aigua líquida forma part dels éssers vius; és el mitjà en què viuen molts organismes, i, per les seves propietats, és essencial per a la vida.

A més, l’aigua dels oceans, els mars i els rius contribueix al fet que la temperatura del nostre planeta no experimenti canvis bruscos; per això, es diu que actua com un regulador tèrmic.

c. Gasos imprescindibles per viure

L’aire de l’atmosfera aporta l’oxigen (O2), necessari per a la respiració dels éssers vius, i el diòxid de carboni, indispensable, juntament amb l’aigua i la llum, per a realitzar la fotosíntesi.

A més, la capa de gasos que envolta la Terra funciona com un escut o filtre protector de les radiacions perjudicials del Sol.

d. Suport per als organismes

La Terra, sobretot, la part més superficial de la geosfera, actua de suport per als organismes que hi viuen.

Sobre el sòl o en el seu interior viuen nombrosos organismes. A més, les plantes prenen d’ell l’aigua i les sals minerals que necessiten per fer la fotosíntesi.

Capturadepantalla2015-03-19ala(s)13.12.25

One thought on “1.1. Les condicions per a la vida

  1. Retroenllaç: 1 ESO | BIOLULIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s