El cor és un òrgan que serveix per a impulsar la sang per tot el cos. És un múscul buit que impulsa la sang per dins dels vasos sanguinis. És l’element central del mediastí (regió anatòmica compresa entre els dos pulmons) i està connectat a conductes anomenats venes (per les quals arriba la sang al cor) i artèries (conductes de sortida). Amb cada batec, envia una onada de sang a través de les artèries.
La forma del cor sembla un con arrodonit de la mida d’un puny, la punta del qual es troba avall i lleugerament a l’esquerra. En els humans, el cor es troba generalment una mica a l’esquerra, darrere l’estèrnum, però en alguns casos rars es troba a la banda dreta (una condició anomenada “dextrocàrdia”), generalment en els que pateixen situs inversus(els òrgans estan distribuïts en una imatge de mirall de la seva distribució normal). Hom es nota el cor a l’esquerra perquè el cor esquerre (ventricle esquerre) és més fort (bomba sang a totes les parts del cos). El pulmó esquerre és més petit que el dret perquè el cor ocupa una major part de l’hemitòrax esquerre. El cor és alimentat per lacirculació coronària i està embolcallat per un sac conegut com a pericardi, i està envoltat pels pulmons. El pericardi consisteix en dues parts: el pericardi fibrós, fet de teixit connectiu fibrós dens; i una estructura bimembranària (pericardi parietal i visceral) que conté un fluid serós per reduir la fricció durant les contraccions del cor.
Un cor sa representa aproximadament el 0,5% del pes corporal, amb una mitjana d’entre 300 i 350 grams. La hipertròfia de les cèl·lules musculars cardíaques, per sobre d’aproximadament 500 grams, l’anomenat “pes cardíac crític”, augmenta el risc d’una maca de subministrament d’oxigen al cor engrandit, car els vasos coronaris que hi aporten la sang no creixen en la mateixa mesura.

Esquema del cor humà: 1. Endocardi, 2: Miocardi, 3. Epicardi, 4. Pericardi. 5. Cambres: Aurícules (6. Esquerra i 7. Dreta) iVentricles (8. Dret i 9. Esquerre). 10. Vàlvules: 11. Mitral, 12. Aòrtica, 13. Pulmonar, 14.Tricúspide. Vasos: 15. Aorta, 16. Artèria pulmonar dreta, 17.Venes pulmonars (superior i inferior dretes). 18. Vena cava superior, 19. Vena cava inferior, 20. Vasos coronaris Altres: Sistema de conducció elèctrica
Morfologia cardíaca
Cavitats cardíaques
L’aurícula dreta i el ventricle dret formen el que clàssicament es denomina el cor dret. Rep la sang que prové de tot el cos, que desemboca a l’atri dret a través de les venes caves inicial i inferior. Aquesta sang, baixa en oxigen, arriba al ventricle dret, des d’on és tramesa a la circulació pulmonar per l’artèria pulmonar. Atès que la resistència de la circulació pulmonar és menor que la sistèmica, la força que el ventricle ha de realitzar és menor, raó per la qual la seva mida muscular és considerablement menor al del ventricle esquerre.
L’aurícula esquerra i el ventricle esquerre formen l’anomenat cor esquerre. Rep la sang de la circulació pulmonar, que desemboca a través de les quatre venes pulmonars a la porció superior de l’aurícula esquerra. Aquesta sang està oxigenada i prové dels pulmons. El ventricle esquerre l’envia per l’artèria aorta per a distribuir-la per tot l’organisme.
El teixit que separa el cor dret de l’esquerre s’anomena septe o envà. Funcionalment, es divideix en dues parts no separades: la superior o envà interauricular, i la inferior o envà interventricular. Aquest últim és especialment important, ja que per ell discorre el fascicle de His, que permet portar l’impuls a les parts més baixes del cor.
Vàlvules cardíaques
Les vàlvules cardíaques són les estructures que separen unes cavitats de les altres, evitant que hi hagi reflux retrògrad. Estan situades al voltant dels orificis aurículo-ventriculars (o atrioventriculars) i entre els ventricles i les artèries de sortida. Són les següents quatre:
- La vàlvula tricúspide, que separa l’aurícula dreta del ventricle dret.
- La vàlvula pulmonar, que separa el ventricle dret de l’artèria pulmonar.
- La vàlvula mitral o bicúspide, que separa l’aurícula esquerra del ventricle esquerre.
- La vàlvula aòrtica, que separa el ventricle esquerre de l’artèria aorta.