4.1. Conceptes bàsics d’ecologia

  • Ecosistema. Sistema biològic que es compon d’un conjunt d’éssers vius, el medi natural en què es desenvolupen i les relacions que estableixen entre si i amb els factors abiòtics que constitueixen el seu mitjà. Un ecosistema té en compte les complexes interaccions entre els organismes com les plantes, animals, bacteris, algues, fongs i altres. Aquestes interaccions entre els organismes es donen a través del que s’anomena xarxa tròfica xarxa alimentària que és una sèrie de cadenes alimentàries o tròfiques íntimament relacionades per les que circulen energia (endosomàtica i exosomàtica) i materials en un ecosistema.
  • Biocenosis o comunitat. És una comunitat d’organismes mútuament condicionats que ocupen un territori definit (biòtop) on es mantenen en un estat d’equilibri dinàmic gràcies a la reproducció de tots els organismes que la integren i a llurs interaccions, és a dir, és el conjunt d’espècies que habiten en un lloc i en un temps determinats.
  • Biòtop. Un biòtop és una àrea de condicions uniformes (físiques) del medi ambient que proveeix hàbitats per una sèrie concreta de plantes i animals, o el que és el mateix, és el lloc on viuen les espècies.
  • Població. En biologia una població és un conjunt d’individus de la mateixa espècie que ocupen un àrea concreta en un moment determinat. Les poblacions es poden estudiar des de dos punts de vista: la distribució en el temps i la distribució en l’espai dels organismes.
  • Nínxol ecològic. En ecologia un nínxol ecològic és una determinada funció que, segons les circumstàncies, pot dur-la a terme una o altra espècie. Posa èmfasi en l’”ofici” de cada espècie. És el paper que té una espècie en l’ecosistema. Es defineix per molts aspectes, com ara el comportament, el tipus d’aliment que consumeix, els llocs on troba aquest aliment, els depredadors que se n’alimenten, els efectes que té sobre altres espècies de l’ecosistema…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s