El manglar (paraula d’origen guaraní) és un bioma format per arbres i arbusts molt tolerants a la sal, que ocupen la zona intermareal propera a les desembocadures de rius a les latituds tropicals de la Terra. Les regions amb manglars inclouen estuaris i zones costaneres. Els manglars tenen una gran biodiversitat biològica a causa de la seva alta productivitat, i s’hi troben nombroses espècies de molts tipus. Els manglars són especialment susceptibles als canvis provocats per les marees, i el que de dia és una platja, de nit pot convertir-se en fons marí amb la pujada de la marea. Els manglars reben el seu nom dels arbres que els formen, els mangles.
El manglars és l’ecosistema més productiu en biomassa i proporciona recursos importants pels habitants de les zones on es troben com carbó vegetal, aliment i material de construcció.
La degradació ràpida de determinats manglars és preocupant ja que, entre altres coses, són estabilitzadors naturals de zones litorals fràgils i perquè contribueixen a la resilència ecològica (ràpida recuperació) després de ciclons i tsunamis i contra la pujada del nivell del mar motivada pel canvi climàtic.
Nombroses espècies d’ocells viuen als manglars però els crancs, els mol·luscs, els crustacis i els peixos són els més abundants tots ells (fins els peixos) amfibis. La zone aèrea està ocupada per insectes, rèptils i ocells.
A Bangladesh, el manglar és el darrer refugi del tigre de Bengala. També hi ha simis com els macacs que l’encavallament de les branques els beneficia. Entre els ocells hi ha l’Ibis roig a l’illa de Trinitat.
Al manglar de Borneo hi viu amb freqüència el simi nassut.
L’evolució presenta una convergència de solucions per afrontar la salinitat i la humitat variable, la manca d’oxigen en els sòls i la llum intensa pròpia dels tròpics. Quatre espècies d’arbres adaptats són presents sempre al manglar:
- Rhizophora mangle el menys resistent a la salinitat.
- Avicennia germinans creix darrera de l’anterior.
- Mangle blanc (Laguncularia racemosa)
- Conocarpus erectus no està adaptat a la immersió però suporta un grau de salinitat més alt.