2.1. L’alimentació i la nutrició. Els nutrients.

Fruits and vegetablesEl nostre cos, a l’igual que la resta d’éssers vius, necessita incorporar matèria i energia.

  • Necessitem matèria per créixer, però també per reciclar les cèl·lules del nostre cos (les cèl·lules mortes de la pell es substitueixen cada dos mesos, els glòbuls vermells de la sang es renoven en quatre mesos,…). Les nostres cèl·lules estan contínuament reparant i fabricant.
  • Necessitem energia per garantir la supervivència del nostre cos: les activitats vitals gasten energia! Però també per mantenir la temperatura constant (un termòstat la fixa al voltant dels 37ºC) i per realitzar les activitats quotidianes, aquelles que fem normalment al llarg del dia.

Anomenarem NUTRICIÓ com el conjunt de processos pels quals un organisme obté la matèria i l’energia necessària per elaborar la seva pròpia matèria orgànica i realitzar les seves funcions vitals.

La nutrició és un procés involuntari i inconscient en què intervenen diversos òrgans i aparells.

Els NUTRIENTS Són les substàncies químiques de les que s’obtenen matèria i energia. Els nutrients es troben en els aliments, que a través de l’alimentació són incorporats en el nostre organisme.

L’alimentació és un acte voluntari i conscient.

Tipus de nutrients

 Nutrients inorgànics

  • Aigua. Representa el 60-80% del pes delcos humà. Lapodemobtenir de forma directa o a partir de lamajoriadelsaliments,especialmentfruites,verdures, líquids.Nombrosesfuncions:
    • Medi on es produeixen reaccions metabòliques.
    • Regular temperatura corporal.
    • Transport de substàncies dissoltes.
  • Sals minerals. Nutrients formats per elements metàl·lics (ferro, sodi, potasi, cadmi, calci, etc) i no-metàl·lics (Carboni, fósfor,clor,etc.). Enquantitats variables aalgunsaliments, però sobretot afruites iverdures.
    • Funcions reguladores (majoritàriament)
    • Funcions estructurals: Ossos, dents

Nutrients orgànics

  • Glúcids.Nutrients més abundantsd’alimentsvegetals que aportenenergia de maneraimmediata.
    • Els més simples tenen gust dolç, tenen funció energètica i s’anomenen sucres: Glucosa, sacarosa, lactosa, fructosa,…
    • Els més complexes no tenen gust dolç, tenen funcions de reserva o estructurals i s’anomenen polisacàrids: Glucògen, cel·lulosa, midó…
  • Lípids. Grup més divers de nutrients no solubles en aigua. Els d’origen vegetal són líquids i es coneixen com a olis. Els d’origen animal es coneixen com a greixos o seus (saïm). Els greixos es poden descomposar en àcids grasos i glicerol.
    • Aportar energia
    • Aïllant
    • reserva energètica (en animals)
  • Proteïnes. Macromolècules formades per unitats més petites anomenades aminoàcids. Estroben
    •  Formar estructures cel·lulars
    • Transportar oxigen per la sang
    • Defensa contra infeccions
  • Vitamines. Nutrients que poden ser lípids o proteïnes. El nostre organisme no les pot sintetitzar. Són imprescindibles per al creixement i el bon funcionament de l’organisme.

2 thoughts on “2.1. L’alimentació i la nutrició. Els nutrients.

  1. Retroenllaç: 3 ESO | BIOLULIA

Deixa un comentari