3.3. La sang

La sang és un teixit connectiu líquid, viscós i lleugerament salat, que circula per capil·lars, venes i artèries de tots els vertebrats. El seu color vermell característic és degut a la presència d’hemoglobina en els eritròcits (glòbuls vermells). Un adult entre 4 i 5 litres de sang, té vàries funcions:

  • plasma24n-1-webNutrició (transporta nutrients: des de l’intestí prim a totes les cèl·lules),
  • Respiració (transporta O2 des de pulmons a cèl·lules i CO2 des de cèl·lules a pulmons),
  • Excreció (els residus generats a les cèl·lules els porta a l’aparell excretor corresponent),
  • Defensa (glòbuls blancs o leucòcits i monòcits),
  • Regulació tèrmica.

Composició de la sang

Plasma sanguini

El Plasma sanguini, és un líquid de color groguenc format per aigua en què es troben dissoltes gran quantitat de substàncies. El plasma està format bàsicament per aigua i per determinades substàncies dissoltes (sals minerals, glucosa, lípids i proteïnes). El plasma sense proteïnes es denomina sèrum sanguini. Suposa el 55% del total de la sang, és a dir, dins un litre de sang (1.000 ml), 550 ml són plasma i la resta cèl·lules sanguínees. Quan el plasma es solidifica es diu que s’ha coagulat.

COMPONENT QUANTITAT FUNCIÓ
Aigua 91,5% Transport de substàncies, regulador de la Temperatura
Sals Minerals 0,89% Regulen la sortida i entrada d’aigua a les cèl·lules
Proteïnes Albúmines 3% Reserva alimentària
Globulines 3,2% Defensiva (Anticosos)
Fibrinògen 0,3% Coagulació de la sang
Lípids 0,6% Proporcionar energía a les cèl·lules de l’organisme
Glucosa 0,1% Proporcionar energía a les cèl·lules de l’organisme
Urea i Àcid úric 0,2% Transportats fins a l’aparell excretor per ser expulsats
Vitamines 0,1% Regulació
Hormones 0,2% Transportades per la sang fins a l’òrgan diana

globulos-rojosCèl·lules sanguínees

Glòbuls vermells (eritròcits)

Els glòbuls vermells o glòbuls rojos, hematies o eritròcits són cèl·lules anucleades amb forma de disc bicòncau. Són les cèl·lules de la sang més nombroses (uns 4,5 milions per mm3) i les encarregades de transportar l’oxigen i el diòxid de carboni. Aquest procés es realitza a través de l’hemoglobina, una proteïna globular que conté grans quantitats de ferro i ocupa pràcticament tot el seu citoplasma, és la responsable de conferir a la sang aquest color vermell. A la membrana plasmàtica dels eritròcits hi ha les glucoproteïnes (CD) que defineixen els diferents grups sanguinis i altres identificadors cel·lulars. Es formen a la medul·la òssia i són destruïts pels macròfags del sistema retícul endotelial passats uns 120 dies.

leucocitos tiposGlòbuls blancs (Leucòcits)

Els leucòcits o glòbuls blancs són les úniques cèl·lules sanguínies amb nucli i les més grans. Tenen una funció protectora ja que intervenen en el sistema immunitari. La seva concentració es troba entre 5.000 i 11.000 per mm3 fent que siguin les cèl·lules amb menys nombre. Es formen en la medul·la òssia i són destruïts pels macròfags del Sistema reticuloendotelial al cap d’uns dies, depenen el tipus de leucòcit que sigui. Hi ha 5 tipus diferents:

  • Neutròfils: Són els leucòcits més comuns, ja que representen del 40 al 75% dels leucòcits circulants, amb una concentració d’entre 2000 i 8000 per mm3, són granulats i tenen un nucli multinucleat (de 3 a 5 lòbuls) la vida mitjana de vida és d’entre una i dues setmanes. La seva mida ronda entre els 10 i els 14 μm. La seva funció principal és la fagocitosi, la qual la pot fer directament o després d’un procés d’opsonització.
  • Eosinòfils: Són dels leucòcits menys comuns després del basòfils, només representen del 0 al 7% dels leucòcits circulants, amb una concentració d’entre 0 i 800 per mm3, són els més granulats de tot i reben el seu nom per la facilitat amb què es tenyeixen amb l’eosina, La seva mida ronda entre els 12 i els 17 μm. la seva funció principal és la de realitzar un atac contra els paràsits extracel·lulars, també són els encarregats de modular les reaccions al·lèrgiques.
  • Basòfils: Amb només una concentració d’entre 0 i 200 per mm3, entre un 0 i un 1,5% del leucòcits, els basòfils són les cèl·lules sanguínies menys comunes de totes. Té poc citoplasma i la seva mida ronda entre els 12 i els 14 μm. La seva funció principal és induir el procés inflamatori alliberant, entre altres substàncies químiques, histamina.
  • Monòcits: Juntament amb els limfòcits els monòcits són els únics leucòcits agranulats, són les cèl·lules sanguines més grans amb una mida que ronda entre els 15 i els 20 μm. Té citoplasma abundant i un nucli irregular. La seva funció principal és la fagocitosi.
  • Limfòcits: Desprésdel neutròfils, són els leucòcits més comuns,jaquerepresentendel 24 al 32% dels leucòcits circulants,ambuna concentració d’entre 1.300 i 4000 per mm3, Elseunombreaugmentasobretoteninfeccionsvirals,encara que també enmalalties neoplàsiques (càncer) ipodendisminuir en immunodeficiències.Els limfòcits són elsefectors específics delsistema immunològic,exercintlaimmunitatadquirida cel·lular i humoral.Segonslasevamorfologiaespodenclassificar en limfòcits: grans,mitjansipetitsisegonslaseva funció en limfòcits T i B.
    • Limfòcits B: Representen el 20-30% dels limfòcits i la seva funció és la fabricació d’anticossos, funcionen com a cèl·lules presentadores d’antigen.
    • Limfòcits T: Representen el 70-80% del limfòcits i són els responsables de la immunitat cel·lular, intervenen en la defensa contra els germen intracel·lular, lluiten contra el desenvolupament de la neoplàsia i són els responsables del rebuig en el trasplantaments d’òrgans.

plllPlaquetes (Trombòcits)

Les plaquetes o trombocits són fragments d’unes cèl·lules anomenades megacariòcits, són les més petites de la sang, d’uns 3μm de diàmetre, no tenen nucli la seva forma és ovalada o rodona. Dins seu hi ha diverses substàncies que intervenen en la coagulació de la sang. El seu nombre aproximat ronda d’entre 140.000 a 400.000 per mm3 i es produeixen en la medul·la òssia i són destruïts pel macròfags del Sistema reticuloendotelial al cap de deu dies de la seva formació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s