8.2.2. L’energia mecànica

L’Energia mecànica és la produïda per forces de tipus mecànic, com l’elasticitat, la gravitació, etc., I la posseeixen els cossos pel fet moure o de trobar desplaçats de la seva posició d’equilibri. Pot ser de dos tipus: Energia cinètica i energia potencial (gravitatòria i elàstica):

ENERGIA CINÈTICA

L’energia cinètica (de símbol Ec), és l’energia que conté un cos, pel fet d’estar en moviment. L’energia cinètica d’un cos és equivalent a la quantitat de treball necessari per establir la seva velocitat i rotació, a partir d’un estat de repòs. És l’energia dels mòbils en relació a un sistema inercial.

Podem calcular l’energia cinètica d’un cos, a partir de la seva massa i velocitat;

 E_c = \begin{matrix} \frac{1}{2} \end{matrix} mv^2 On Ec és l’energia, m és la massa, i v, la velocitat.

En un camp gravitacional l’energia cinètica és una de les dues components (l’altra és l’energia potencial) que manté constant l’energia mecànica.

És a dir que si sobre la terra llancem un objecte cap amunt (per exemple una pilota), un moment després del xut, l’energia potencial serà zero, i tota l’energia mecànica de la pilota estarà en forma d’energia cinètica. A mesura que la pilota puja amunt, la seva velocitat disminueix, i la seva energia cinètica també, però augmenta la seva energia potencial. A l’arribar la pilota al punt més alt de la seva trajectòria, la pilota atura momentàniament el seu moviment vertical, per tant l’energia cinètica serà zero i tota l’energia mecànica estarà en forma d’energia potencial. Durant el trajecte de descens la pilota tornarà a perdre l’energia potencial que havia acumulat mentre aquesta es transformi en energia potencial.

ENERGIA POTENCIAL

L’energia potencial és l’energia que s’ha emmagatzemat en un sistema físic com a resultat de fer un treball contra una força, com ara lagravetat, o una molla. El nom de potencial s’aplica en tant que es tracta d’una energia que té el potencial de ser convertida a d’altres formes com l’energia cinètica. Al Sistema Internacional d’Unitats en mesura en joules, la mateixa unitat que s’empra per al treball o qualsevol tipus d’energia.

Un exemple és l’energia potencial que un cos acumula pel fet d’estar en una posició elevada. En el moment que es deixa caure el cos, l’energia potencial es transforma progressivament en energia cinètica.

El potencial gravitatori seria l’energia necessària per portar a l’infinit una unitat de massa, i la intensitat de l’influencia gravitatòria d’un cos en cada punt de l’espai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s