10.5.2. Les corrents oceàniques

Les aigües dels oceans es divideixen en dues zones: les superficials, a sobre de la termoclina, i les profundes. Ambdues es troben en continu moviment en forma de corrents oceàniques.

corrientesSuperfCorrents superficials

Els vents que bufen sobre la superfície dels oceans transmeten una gran quantitat d’energia a l’aigua i provoquen els corrents superficials. Aquestes transporten la calor des de les baixes latituds (equador) a les altes (pols), pel que tenen una gran influència sobre el clima. Les masses d’aire continental modifiquen la seva trajectòria i, com a conseqüència, alteren la transferència de calor cap a les zones polars, afavorint la formació de casquets de gel en latituds altes.

Corrents profunds.

469

Aquests desplaçaments s’originen com a conseqüència de diferències en la densitat de l’aigua, degudes a variacions en la seva temperatura o, si salinitat, per això, també s’anomenen corrents termohalinas.

Les masses d’aigua fredes i salines de latituds altes (com les dels pols), en ser més denses, descendeixen cap a les profunditats i es distribueixen per tots els oceans, mentre que l’aigua més calenta i menys salada ascendeix.

.

corrientesOcean3D

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s