1.2. La Cèl·lula

És l’estructura viva més senzilla que es coneix, és a dir que és capaç de realitzar les tres funcions vitals, que són nodrir-serelacionar-se i reproduir-se.

Tots els organismes vius estat constituïts per cèl·lules (una o moltes cèl·lules) Aquesta idea que ara ens sembla tan normal, no va poder ser coneguda fins al moment en què es construïren els primers microscopis (instruments que ens permeten observar les coses molt menudes), ja que la majoria de les cèl·lules són invisibles a l’ull humà.

El patró estructural bàsic de totes les cèl·lules és molt semblant. Totes estan formades per un material gelatinós, constituït sobretot per proteïnes i aigua, que s’anomena citoplasma. El citoplasma està envoltat per una membrana molt prima, la membrana citoplasmàtica.

– Estructura de la membrana cel·lular i encara més sobre l’estructura de la membrana plasmàtica.

– Transport cel·lular: entrada i sortida de substàncies a la cèl·lula

– Animacions sobre el transport de membrana: difusió passiva, transport a través de canals, bomba de sodi/potassi

A l’interior del citoplasma hi ha la informació hereditària o material genètic (ADN), el qual pot estar també envoltat per una membrana; en aquest cas constitueix el nucli de la cèl·lula.

Les cèl·lules presenten una gran diversitat de formes: n’hi ha de forma fixa i de forma no definida que varia constantment. Les cèl·lules amb forma fixa poden ser rodones, el·líptiques, prismàtiques, etc. És a dir, no hi ha una forma cel·lular típica, i per simplificar, les representem més o menys el·líptiques amb un punt central que representa el nucli.

Quant a la mida de les cèl·lules, la diversitat encara és més gran. La majoria són massa petites per observar-les a ull nu, i per aquest motiu diem que són microscòpiques, és a dir, que només es poden veure amb un microscopi.

Les cèl·lules més petites tenen una mida mitjana d’1 a 2 micròmetres  , i la majoria de les cèl·lules solen tenir diàmetres d’entre 5 i 30 micròmetres. Hi ha, però, excepcions importants, com en el cas d’algunes espècies de parameci (un protozou unicel·lular), que poden fer 500 micròmetres i que, per tant, es poden veure a ull nu; el rovell d’ou de gallina és una sola cèl·lula que fa de 2 a 3 cm de diàmetre, i algunes neurones (cèl·lules del teixit nerviós), tot i que tenen un gruix microscòpic, poden assolir quasi 4 m de llargària en animals molt grossos, com ara les balenes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s