8.1. LA HUMANITAT I L’ÚS DELS MATERIALS.

Els materials són les substàncies que componen qualsevol producte. L’ésser humà els ha usat des del començament de la civilització per intentar millorar el seu nivell de vida amb estris més eficaços. Però és a partir de la Revolució Industrial quan es dispara el descobriment i la fabricació de nous materials.

1. ELS MATERIALS EN LA HISTÒRIA DE LA HUMANITAT.

Fins a la Revolució Industrial la humanitat va utilitzar els materials que podia obtenir fàcilment de la natura. Però a partir d’aquest moment, es produeixen dos fenòmens encadenats que afecten l’ús i consum de materials. D’una banda, el desenvolupament de màquines facilita les tasques d’extracció i processament. L’altra, els innovacions científiques i tecnològiques permeten el descobriment i la fabricació de nous materials.

Els materials abans de la revolució industrial

Fins a la revolució industrial hi va haver tres materials emblemàtics, que a més van marcar èpoques històriques: la pedra, el bronze i el ferro

1) L’edat de pedra és el període de la prehistòria durant el qual els éssers humans creaven eines de pedra a partir de la tecnologia existent. La fusta, els ossos i altres materials també van ser utilitzats (banyes, cistells, cordes, cuir …), però la pedra (i, en particular, diverses roques de trencament concoide, com el sílex, el quars, la quarsita o l’obsidiana, entre altres) va ser emprada per fabricar eines i armes, tant de tall com de percussió.

El període de temps que abasta aquesta edat és ambigu, disputat i variable segons la regió en qüestió. En general, es creu que aquest període va començar a l’Àfrica fa 2,5 milions d’anys, quan els primers homínids del gènere Homo van tallar la pedra (per a alguns l’iniciador de la talla de pedra fou Homo habilis). L’edat de pedra es subdivideix en dos gran períodes: el paleolític (que significa “pedra antiga”) i el neolític (“pedra nova”). Recentment s’afegeix un període de transició entre aquests dos: el mesolític(“pedra intermèdia”).

2) L’edat del bronze és un període del desenvolupament de la civilització caracteritzat pel fet que la metal·lúrgia més avançada ha desenvolupat les tècniques d’extració del coure dels minerals i en fa aliatges per a aconseguir bronze. L’edat del bronze forma part de la prehistòria i segueix al neolític a la major part del món.

L’edat del bronze se situa generalment a Europa entre el1800 aC i el 700 aC dividida en tres fases:

  • El Bronze Antic, del 1800 aCal 1500 aC.
  • El Bronze Mitjà, del 1500 aC al1200 aC.
  • I el Bronze Final, del 1200 aCal 700 aC.

Per la seva banda, al Pròxim Orient hom ha establert les següents dates:

  • Bronze Antic (3500 aC2000 aC).
  • Bronze Mitjà (2000 aC1600 aC).
  • Bronze Final o tardà (1600 aC1200 aC).
El descobriment del coure primer, i del estany i bronze després, van fer moure alguns pobles a la recerca d’aquestos metalls, emportant-se les seves regles culturals i les seves tècniques. La utilització del metall fa créixer la complexitat de l’estructura social de les comunitats, i apareixen lluites tribals. El domini del metall determinava el poder i la riquesa i va donar origen a una minoria de privilegiats en front de una majoria de subordinats.
3) L’edat del ferro és l’ultim període principal de la tradicional divisió de les tres edats, establerta el 1820 per Christian Jürgensen (qui establí una classificació segons els materials emprats en cada període), essent posterior a l’Edat del Bronze. Actualment el terme ha perdut valor com a etapa històrica, car dit terme és tan sols aplicable dins l’àmbit Europeu. Es divideix el període de l’edat del ferro en període de lacultura dels túmuls, Període de la cultura dels camps d’urnes, període de la cultura de Hallstatt i període de la cultura de La Tène.
L’edat del ferro es caracteritza per la utilització del ferro com el metall, utilització importada d’orient a través de l’emigració de tribus indoeuropees, que a partir del 1200 aC començaren a arribar a Europa Occidental. Sembla que no van creuar els Pirineus abans del 900 aC.

2. LOCALITZACIÓ DE MATERIALS.

La majoria dels materials es produeixen en les fàbriques, que transformen les matèries primeres en productes elaborats. Hi ha materials que es fabriquen directament a partir de recursos naturals i n’hi ha que es fabriquen a partir d’altres, semielaborats, produïts amb autoritat. Entre les matèries primeres destaquen els recursos minerals metàl·lics i no metàl·lics.

Tècniques de prospecció i exploració.

La localització dels materials que es troben en la naturalesa és una tasca que requereix unes tècniques anomenades tècniques de prospecció i exploració. L’objectiu d’aquestes tècniques és trobar i avaluar els jaciments de materials útils i determinar la seva rendibilitat. Fins al segle 19 van ser tècniques molt rudimentàries. Es basaven en l’exploració visual del terreny i en els tastos a poca profunditat. A partir d’aquest moment comencen a usar-se tècniques més sofisticades, com les següents:

 • L’anàlisi geoquímica de sediments, sòls i aigües.
 • La detecció de la radioactivitat emesa pel terreny.
 • L’anàlisi de les ones sísmiques produïdes per explosions controlades.
 • Les variacions locals del camp magnètic terrestre ocasionades pels materials del subsòl.
 • El mesurament de les diferències de conductivitat elèctrica de les roques.
 • La utilització de senyals elèctrics d’alta freqüència.
 • La prospecció aèria, mitjançant satèl·lits dotats de censors específics.

La majoria dels jaciments estan ocults sota la superfície de la Terra, i alguns a gran profunditat. Per això, les tècniques descrites només ofereixen indicis més o menys fiables de l’existència d’un o altre material. La interpretació acurada dels resultats obtinguts és imprescindible abans de treure conclusions definitives.

One thought on “8.1. LA HUMANITAT I L’ÚS DELS MATERIALS.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s