4.4. Malalties nutricionals

Les malalties relacionades amb la dieta són la causa principals de mortalitat en els països desenvolupats i contribueixen a l’impacte de les malalties en els més pobres.

Les necessitats essencials de la dieta humana són:

  • Aigua
  • Energia per al metabolisme i el moviment. La proporcionen especialment glúcids i lípids.
  • Proteïnes. Estructurals. Captam proteïnes d’altres organismes per a fabricar les nostres pròpies proteïnes. Apart d’una possible funció catalitzadora o com a coenzima, s’empleen bàsicament per a formar estructures.
  • Vitamines. Les vitamines són compostos heterogenis imprescindibles per a la vida, que en ingerir-les de forma equilibrada i en dosis essencials promouen el correcte funcionament fisiològic. La majoria de les vitamines essencials no poden ser sintetitzades (elaborades) per l’organisme, de manera que aquest no pot obtenir més que a través de la ingesta equilibrada de vitamines contingudes en els aliments naturals. Actúen com a catalitzadores de tots els processos fisiològics (directa i indirectament). Les fruites i verdures són fonts importants de vitamines.
  • Sals minerals. Necessàries per al correcte funcionament cel·lular.
  • Determinats bacteris simbionts en el digestiu

Al llarg de la nostra història evolutiva hem obtingut aquests nutrients dels aliments. L’evolució ha fet que ens agradin els aliments que contenen quantitats importants d’aquestes substàncies, com més difícil és aconseguir una més recompensa tindrem.

L’aliment habitual tenia altres substàncies no nutritives però que ens són necessàries perquè funcioni el nostre sistema digestiu:  fibra vegetal.

Escassetat d’aliments

Una part de la humanitat està desnodrida. Això està motivat perquè falten aliments bàsics o tenen manca de determinats nutrients. Aquest problema s’agreujat els darrers anys per la pujada del preu dels aliments. Els problemes derivats d’aquesta escassetat d’aliments a algunes zones són:

  • Manca total de aliments. Que porta associat, Desnutrició. Fam. De vegades com a conseqüència de guerres i desplaçats. Amb aquestes circumstàncies es sol produïr marginació social de nens i ancians.
  • Manca de vitamines. S’ha de combatre amb aliments enriquits amb vitamines.
  • Manca de proteïnes. Pot provocar un augment de la incidència de certes malalties.

Excés o desequilibri de nutrients

En l’actualitat en les societats riques es poden obtenir grans quantitats de substàncies desitjables a baix preu. Això fa que puguem prendre excés de determinades sutancias que poden causar malalties.

  • Excés d’energia. Especialment greixos, també dolços o proteïnes. La consequència d’això és principalment la Obesitat, que produeix molts problemes associats (fallades circulatories, diabetes, fractures …)
  • Excés de colesterol. Associat a un excés de consum de greixos d’origen animal. Carns, Embotits, Mantegues…. És la causa final de l’aterosclerosi-Problemes circulatoris.
  • Manca de fibra. Per una manca d’aliments d’origen vegetal. Això pot provocar: Càncer de còlon, problemes de ritme digestiu.
  • Excés de sal.  En els menjars però sobretot a embotits i conserves. Derivat d’això tenim el problema de la hipertensió arterial.
  • Ingesta de conservants i colorants. Edulcorants. Substàncies artificials que poden causar dany (enverinaments, al · lèrgies, …)
  • Hormones i antibiòtics. Subministrats al bestiar. Poden provocar en humans resistència dels microbis, problemes hormonals, obesitat,…
  • Sucre. Afegit a dolços. Diabetis, obesitat.

Dieta saludable

Molt discutida i modificada segons s’ha anat coneixent l’acció dels diferents nutrients.

Estudis epidemiològics han comprovat que les dietes tradicionals més saludables són les de tipus mediterrània i orientals, ja que presenten un alt contingut en vegetals, peix, oli d’oliva… poques carns i greixos.

Una dieta saludable hauría de constar de:

  • Grans quantitats de: 
    • Cereals si és possible integrals.
    • Verdures i fruites
    • Oli vegetal
    • Llegums
  • Quantitats moderades de: 
    • Fruits secs
    • Llet, ous
  • Poca quantitat de:
    • Carns magres
    • Peixos marisc
  • Excepcionalment:
    • Carns grasses especialment de boví
    • Embotits
    • Dolços, llaminadures
    • Mantegues, mantegues i margarina
    • Refrescs

Trastorns psicològics relacionats amb l’alimentació

Anorèxia nerviosa

La persona anorèxica té una imatge distorsionada del seu cos, es veu gruix i limita la quantitat d’aliments que ingereix. Molt més freqüent en dones joves.

Bulímia nerviosa

La persona bulímica intenta posar límit al seu excés de pes recorrent a mètodes dràstics com vomitar, prendre laxants, dietes estrictes … que no poden sostenir i s’alternen amb grans afartades de menjar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s