Gens i Cromosomes

Què és l’ADN?

L’ADN o àcid desoxirribonucleic és la biomolècula encarregada d’emmagatzemar la informació genètica de la cèl·lula. Es troba al nucli de les cèl·lules eucariotes i forma part dels cromosomes.

Estructura dels cromosomes

L’ADN unit a certes proteïnes que hi ha al nucli de la cèl·lula formen la cromatina. La cromatina es troba dispersa pel nucli cel·lular, però abans de la divisió de la cèl·lula, l’ADN es duplica i després es condensa formant fibres més curtes i gruixudes que són els cromosomes.
Per tant, els cromosomes están formats per llargues molècules d’ADN associades a proteïnes, les cromàtides, unides en un punt, el centròmer.
Totes dues cromàtides d’un cromosoma són idèntiques.

Nombre de cromosomes

El nombre, la forma i la mida dels cromosomes són característics de cada espècie biològica. S’anomena cariotip el conjunt de cromosomes d’un individu, ordenats per parelles (2n), en funció de la mida que tenen. La forma i la longitud relativa dels braços estan relacionats amb la posició del centròmer del cromosoma.

El nombre de cromosomes 2n varia molt d’una espècie a una altra i no existeix relació entre el nombre de cromosomes i la complexitat de l’organisme: hi ha espècies vegetals amb pocs cromosomes, com Haplopappus gracilis (2n = 4), Crepis capillaris (2n = 6) i Secale cereale (2n = 14); espècies vegetals amb bastants cromosomes, com Triticum aestivum (2n = 42) i espècies vegetals amb molts cromosomes, com Ophioglossum petiolatum (n > 500). En els animals passa una cosa semblant, hi ha espècies amb pocs cromosomes com la formiga australiana Myrmecia pilosula, en què els mascles tenen un cromosoma (2n = 1) i les femelles dos cromosomes (2n = 2); espècies amb bastants cromosomes, com els humans (2n = 46) i espècies amb molts cromosomes com el lepidòpter Lysandra atlantica (2n = 434-466). Tampoc no existeix cap relació entre el nombre de cromosomes 2n i la quantitat d’ADN. Un exemple clar d’aquesta situació és el dels cérvols del gènere Muntiacus, en què hi ha espècies molt similars (anomenades espècies bessones), una amb 2n = 6 (M. muntjak) i una altra amb 2n = 46 (M. reevesi).

Els Gens es localitzen als cromosomes

Les molècules d’ADN són molt llargues i contenen les instruccions per fabricar totes les proteïnes de l’individu. Un gen és un segment d’ADN amb les instruccions per produir una determinada proteïna. Cada cromosoma conté nombrosos gens ordenats linealment.

Els gens són els que determinen tots els trets i característiques de cada espècie biològica i de cada individu. Que siguis una persona i no una palmera, el color del cabell o dels ulls i també que puguis patir una malaltia hereditària, com l’hemofilia o la fibrosis quística dependrà dels teus gens.

Totes les cèl·lules d’un individu contenen els mateixos gens. No obstant això, no tots els gens estan actius en totes les cèl·lules: els gens responsables del color dels ulls estaran actius a les cèl·lules de l’iris, però no a les del fetge o en un múscul, per exemple.

Gens i cromosomes homòlegs

Els cromosomes d’una cèl·lula s’agrupen en parells de cromosomes homòlegs. Els dos cromosomes de cada parella són de la mateixa forma i mida; un procedeix del pare i l’altre, de la mare.

Cadascun dels cromosomes d’un parell d’homòlegs conté gens que determinen el mateix caràcter, per exemple, color dels ulls o el tipus de cabell, i estan situats al mateix lloc.

One thought on “Gens i Cromosomes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s