1.411. Obtenció d’informació

Sobre què es pot investigar?

No és fàcil que un científic investigui sobre qualsevol tema que se li ocorri. Els grups de recerca decideixen quins són els temes a investigar.

Els governs i les empreses també tenen molt a dir sobre què s’investiga. Existeixen línies prioritàries d’investigació, bé perquè s’espera que amb el seu desenvolupament es trobin solucions per millorar el nivell de vida, augmentar els ingressos, o .., perquè per a una empresa sigui necessari investigar en un determinat camp per augmentar les seves vendes. La prioritats que té el govern sobre quins són els temes prioritaris a investigar s’estableixen en el Pla Nacional d’I + D + I. Les sigles R + D + I signifiquen: Recerca + Desenvolupament + Innovació tecnològica. Una explicació més detallada, pots trobar-la aquí.

On es troba la informació?

Revistas científicasLa recerca d’informació es realitza en llibres i en revistes especialitzades en el tema. Aquestes, publiquen articles científics en què exposen què pretenen investigar, com ho han fet, quins resultats han obtingut i quines conclusions poden obtenir del seu treball. L’idioma habitual en aquestes comunicacions sol ser l’anglès, de manera que el domini d’aquesta llengua és imprescindible per a qualsevol científic.

Els centres de recerca han de tenir bones biblioteques i estar subscrits a les revistes d’investigació que publiquen treballs de la seva especialitat.

Si després d’haver llegit i estudiat molt, els científics segueixen sense trobar resposta a les seves preguntes, es plantegen estratègies per trobar-la: Quin procediment ha de seguir en la investigació? Quins problemes poden presentar-se? i una infinitat de preguntes que ajudaran a planificar uns bons experiments que siguin reproduïbles en qualsevol altre laboratori i produeixin els mateixos resultats.

Cercant Regularitats

El conegut cas de les oïdes taponats.

En enlairar-se i en aterrar en un avió poden produir molèsties a les orelles que arriben a ser doloroses. El mateix passa a bussejar en una piscina o al mar; com més profunditat s’aconsegueix, més dolorós pot resultar. Encara que avui dia el fenomen, així com les seves causes, són ben coneguts, no sempre va ser així. La curiositat de Blaise Pascal va portar a descobrir en l’any 1648 que l’atmosfera exercia una pressió sobre nosaltres i que segons anem ascendint, la quantitat d’aire que hi ha damunt va reduint, de manera que la pressió també va disminuint. Pascal va popularitzar el baròmetre, instrument que serveix per mesurar la pressió que exerceix l’atmosfera, mesurant-la en diferents llocs.


 

ACTIVITAT

Aquí tens alguns comportaments regulars de les substàncies. L’estudi d’aquestes regularitats ha donat lloc a lleis científiques. En alguns casos, s’han necessitat complicats experiments per investigar-los, i en altres, el seu estudi ha estat molt senzill.

 1. Com més s’escalfa una vareta de metall més s’allarga (més es dilata).
 2. Com més es pressiona una xeringa buida, tapada pel seu extrem, menys volum ocupa l’aire del seu interior.
 3. Com més calent està el líquid en el qual volem dissoldre una substància sòlida, més fàcil és que es dissolgui. Hi ha excepcions.
 4. Com més s’eleva un globus menys pressió suporta
 5. Com més gran és la massa d’un cos que està quiet, més força cal fer per moure.
 6. Com més corrent elèctric travessa un llum, més calor desprèn.

Tracta de trobar tu altres regularitats sobre el comportament de les substàncies. Per exemple:

 • Bronzejat de la pell respecte al temps d’exposició al sol.
 • Volum d’un globus respecte a l’aire que està en el seu interior.
 • Temperatura que arriben als aliments respecte al temps que estan a la nevera.
 • Temps d’assecat de la roba que fa a la velocitat del vent.
 • Temps d’assecat de la roba que fa a la temperatura ambient.
 • Hores de sol respecte a latitud terrestre.
 • Desgast de pneumàtics pel que fa als quilòmetres recorreguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s