1.3. Anàlisis de dades. Utilització de taules i gràfics

il_570xN.411165384_lht8Variable

Es denomina variable a cadascun dels factors que es poden modificar en els experiments, amb la intenció que aquesta modificació produeixi canvis en els resultats. Els experiments no poden realitzar modificant totes les variables alhora. Cal modificar una a una, deixant fixes les altres i veient quins efectes produeix sobre el que volem comprovar.

  • La variable que el científic modifica conscientment es diu variable independent.
  • La variable que es modifica com a conseqüència de canviar la variable independent s’anomena variable dependent.
  • Les variables que es mantenen amb un valor constant mentre es modifiquen la variable independent i la dependent, es diuen variables de control.

Presentació dels resultats numèrics obtinguts a un procés experimental

Els resultats numèrics obtinguts en un procés experimental se solen presentar normalment mitjançant equacions, taules o gràfiques.

Equacions

Quan a partir d’una sèrie de mesures es comprova que aquestes guarden una determinada relació matemàtica, s’estableix com a resultat una determinada equació. Per exemple: velocitat = espai / temps

Taules

La forma més senzilla de presentar els resultats és en una taula on es recullen ordenadament els resultats de les diferents mesures realitzades. És important que es reflecteixin les unitats i les magnituds de forma adequada.

En els casos més senzills s’analitza la variació de dues magnituds (X, Y) que intervenen en un fenomen físic o químic. Aquestes magnituds o variables es col · loquen en una taula on s’introdueixen els parells obtinguts.

Exemple: Les dades mesurades cada dos segons per a la velocitat d’una moto que parteix del repòs s’indiquen en la següent taula:

tabla valors_tema1

tema1_grafico5Gràficament

Normalment els resultats es representen mitjançant gràfiques ja que ens permeten analitzar amb més senzillesa i comprovar si existeix alguna relació entre les magnituds representades. S’han de fer en paper mil·limetrat i s’han de seguir els següents passos:

1r Dibuixar els eixos, un d’horitzontal (eix X) i un altre vertical (eix Y). Cadascun dels eixos representarà una de les magnituds de la taula.

2n. Especificar en cada eix el nom de la magnitud que representarem i la seva unitat. Traçar les marcar que indiquen els valors de l’escala per a cada eix, tenint en compte els valors màxims i mínim de la taula.

3r. Representar amb un punt cada parell de valors de la taula.

4t. Unir els punts mitjançant una línia que ens proporciona la representació gràfica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s