1. La ciència i el mètode científic

Mark-Dinan-High-School-Math-and-Science-TeacherAl llarg dels anys has anat aprenent moltes coses, la majoria de les quals et són d’utilitat, no en els teus estudis, sinó en la teva vida quotidiana.  Sent un nadó aprendre a fixar la vista, després a caminar, a parlar, a saludar en entrar en una habitació o creuar-te amb un amic ia usar els coberts quan menges. També has après que la Terra és rodona i gira al voltant del Sol, que els pols estan coberts per neu i que en una oració hi ha sempre un sintagma verbal. Algunes d’aquestes coses les has après a l’escola o a l’institut, com sumar, restar o les parts d’una oració.

La ciència es defineix com un conjunt de coneixements sobre el món obtinguts mitjançant l’observació, l’experimentació i el raonament, dels quals es dedueixen lleis a partir de les quals es construeixen teories probables.

Les primeres coses que aprenem, ens l’ensenya l’experiència. Així hem après a caminar, a parlar i a anar amb bicicleta. L’experiència i la pràctica ens van permetre aprendre a llegir ia escriure, a seure correctament i utilitzar els coberts. Per experiència sabem orientar-nos en la nostra ciutat i per on es pon el Sol. Però no tot el que ens ensenya l’experiència és cert. Moltes vegades els nostres sentits ens enganyen i ens fan creure coses que no són veritables. Així, la nostra vista ens fa creure que la Terra és plana i que el Sol dóna voltes al seu voltant o, somiant, creiem tenir vivències i experiències que són completament falses. Ni l’autoritat ni l’experiència ens permeten una completa certesa del que ens ensenya ni, de fet, de cap manera podem tenir una certesa absoluta dels nostres coneixements. Però la Ciència ha desenvolupat un mètode, el mètode científic, que encara que no ens garanteix que els coneixements siguin completament certs, ens assegura que no són falsos i ens permet anar millorant-los poc a poc.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s