4.1. Fenòmens elèctrics: electrostàtica

Charles Dufay (du Fay)1698-1739PSM_V59_D346_William_Gilberttales-de-miletoA l’antiga Grècia, fa 26 segles, Thales de Milet aconseguia atreure objectes lleugers, com palla o plomes, fregant ambre amb una pell de gat.

Molt més tard, l’any 1600, un investigador anglès, William Gilbert, va trobar que nombrosos materials (vidre, sofre, sal, resina …) en ser fregats presentaven propietats similars a les de l’ambre, i els va anomenar elèctrics. El motiu d’aquest nom és que l’ambre en grec es diu elektron.

Al segle XVIII, el francès Charles du Fay va observar que materials idèntics fregats de la mateixa manera repel·lien. Per això va arribar a la conclusió que hi ha dos tipus de fenòmens elèctrics: atractius i repulsius.

CoulombCharles300px iStock_000015987445XSmallA mitjan aquest mateix segle, el científic nord-americà Benjamin Franklin va establir la teoria del fluid elèctric. Segons aquesta teoria, els fenòmens elèctrics es devien al pas d’aquest fluid d’un cos a un altre. Va realitzar l’experiment de l’estel i va inventar el parallamps.

En 1785, Charles A. Coulomb va formular les lleis de l’electrostàtica: “Les forces elèctriques entre dues partícules carregades són directament proporcionals a les seves càrregues i inversament proporcionals al quadrat de la seva distància.”

Fenòmens electrostàtics en el teu entorn

premio_brainers_estatica_grandeA la vida quotidiana has observat i experimentat fenòmens que són exemples de la naturalesa elèctrica de la matèria:

  • Tots nosaltres hem notat a pentinar el cabell queda atret per la pinta. El mateix fenomen d’atracció s’observa a desenvolupar un article cobert amb paper de cel·lofana.
  • Quan els nens juguen amb globus noten com el seu pèl també queda atret. I saben que en fregar el bolígraf amb la seva roba té la capacitat d’atraure trossets de paper.
  • En posar-te o treure’t un jersei has vist espurnes.
  • Després de caminar descalç sobre una catifa, en tocar un objecte metàl · lic notes una punxada.
  • Després de circular una estona amb el nostre cotxe, podem sentir una rampa al baixar del mateix i tocar la porta.
  • En una tempesta es generen llamps i llampecs.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s