3.4. Diversitat de la matèria: teoria atòmic-molecular de Dalton

Fins on podem dividir una substància?

Prenem un terròs de sucre i ho partim per la meitat. Triem una de les dues meitats i tornem a partir-per la meitat. Suposant que poguéssim seguir repetint aquesta operació indefinidament (dividir en dues meitats, triar una), creus que arribaria un moment que el trosset que obtinguéssim ja no fos sucre ?, és a dir, existiria una unitat mínima de sucre?

img_07 Daltondemocrito-y-el-atomoDemòcrit (460 aC – 370 aC), filòsof grec, va ser el primer a pensar que la matèria estava constituïdes per partícules indivisibles a les quals va anomenar “àtoms” (que significa precisament indivisible). Llavors no hi havia mètodes per poder demostrar la seva existència, així que simplement postular aquesta hipòtesi. Tampoc va diferenciar entre àtoms i molècules. Pensava que existien àtoms de cada tipus de substància. Aquesta teoria era contrària a la imperant en el moment anomenada dels quatre elements (terra, aire, aigua i foc) que concebia cada substància com una barreja particular d’aquests quatre elements.

Però durant molts segles els científics no van poder demostrar les existència dels àtoms. Fins que el 1808, Dalton, químic anglès, va publicar el seu llibre “Un nou sistema de Filosofia Química”. En ell exposa la seva teoria sobre la constitució de la matèria, que es basa en tres postulats:

1. Cada element químic està format per partícules diminutes i indivisibles anomenades àtoms. Aquests àtoms romanen inalterats en el procés químic, és a dir, són immutables: no es poden transformar uns en uns altres.

2. Els àtoms d’un element tenen tots igual massa i les mateixes propietats; però, són diferents dels àtoms de qualsevol altre element.

3. Els compostos químics estan formats per unions d’àtoms de “diferents” elements que es diuen molècules. La proporció numèrica entre ells és simple i constant. (Els elements també poden formar molècules de dos o més àtoms “iguals”).

Dalton va definir un símbol per referir-se a cada element químic i escrivia les fórmules combinant els símbols dels elements que els constituïen.

Aquests postulats defineixen un model per a la matèria. Els elements químics són substàncies formades per molècules amb un sol tipus d’àtoms (encara que pot haver-hi diversos àtoms iguals) i els compostos són agrupacions senzilles d’àtoms de diferents elements.

Amb els postulats de Dalton apareix un rebuig a la idea de continuïtat en la matèria, introduint el concepte de discontinuïtat atòmica. Contestar ara la pregunta inicial és fàcil, ja que coneixem la grandària dels àtoms: serien necessaris uns 90 talls successius per aïllar una sola partícula o molècula de sucre. En realitat, això no és possible, a causa de la petita grandària d’aquesta i a la manca d’eines per realitzar un tall tan fi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s