3.3. Solubilitat

La quantitat de solut que es pot dissoldre en una quantitat determinada d’un dissolvent és limitada. El sucre, per exemple, és soluble en aigua, però si en un got d’aigua afegim cada vegada més i més sucre, arribarà un moment en què aquesta ja no es dissoldrà més i es dipositarà en el fons. A més, es dissol més quantitat de sucre en aigua calenta que en aigua freda. Es diu solubilitat d’una substància a la quantitat màxima de solut que es pot dissoldre en un dissolvent determinat.

La solubilitat dels sòlids s’expressa com:  g de solut / 100 ml de dissolvent           o          g de ​​solut / L de dissolvent

Podem classificar les dissolucions en funció de la quantitat de solut que hi ha en relació al dissolvent. Així tindrem:

  • Una dissolució diluïda és aquella en què hi ha poc solut en relació amb el dissolvent.
  • Una dissolució concentrada és aquella en què hi ha molt solut en relació amb el dissolvent.
  • Una dissolució saturada és aquella que ja no admet més quantitat de solut. En aquest cas, si afegim més solut, aquest es quedarà sense dissoldre.

La solubilitat dels sòlids

En general, la solubilitat d’una substància sòlida en un determinat dissolvent augmenta a mesura que s’eleva la temperatura.

Si representem les dades de massa de solut disulelta en una determinada quantitat de dissolvent en variar la temperatura s’obtenen unes gràfiques anomenades Corbes de solubilitat. Aquestes gràfiques són úniques per a cada substància en un dissolvent determinat. En elles s’estudia la variació de la solubilitat en 100 g de dissolvent a diferents temperatures.

curva solubilidad

La solubilitat dels gasos

Quan s’eleva la temperatura d’una dissolució d’un gas en un líquid, s’observa, comunament, que el gas es desprèn. Això es produeix perquè la solubilitat dels gasos en els líquids disminueix en augmentar la temperatura. Exemple: Una beguda carbònica a temperatura ambient té menys gas dissolt que si està freda, això es deu al fet que a major temperatura es dissol menys quantitat de gas i, part d’aquest, s’escapa.

Si es mesura la temperatura enfront de la quantitat de gas dissolta en 100 grams d’aigua s’obtenen les corbes de solubilitat que, en aquest cas, són corbes decreixents, el que indica que, a mesura que augmenta la temperatura, la solubilitat del gas disminueix.

curva solubilidad o2

One thought on “3.3. Solubilitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s