3.1. Substàncies pures i mescles

Substància pura

Una substància pura és aquella la composició no varia, encara que canviïn les condicions físiques en què es trobi. Per exemple, l’aigua té una fórmula que és H2O i és sempre la mateixa, la qual cosa indica que està formada per molècules en les que hi ha 2 àtoms d’hidrogen i 1 àtom d’oxigen. Si canviés aquesta fórmula, seria una altra substància diferent.

  • Una substància pura no es pot descompondre en altres substàncies més simples utilitzant mètodes físics.
  • Una substància pura té propietats característiques pròpies o definides.

Dins de les substàncies pures es distingeixen 2 tipus: Elements i compostos.

Elements

Els elements són substàncies pures que no es poden descompondre en altres més simples per cap procediment. Estan formades per un únic tipus d’àtom. Són tots els de la taula periòdica. En la seva fórmula química només apareix el símbol d’un element. Ex: octoazufre (S8), dihidrogen (H2), dioxigen (O2), ferro (Fe).

taula1

A la natura, podem trobar 91 elements diferents i, de forma artificial, s’han obtingut gairebé trenta més, encara que són molt inestables. Totes les altres substàncies que coneixem es formen per combinació d’aquests 91 elements.

2-ammonia-moleculerfergthtrwater-moleculeComposts

Els compostos són substàncies pures que sí es poden descompondre en altres substàncies més simples (elements) per mitjà de mètodes químics. En la seva fórmula química apareixen els símbols de 2 o més elements. Exemple: Aigua (H2O) formada pels elements hidrogen i oxigen, sal comuna (NaCl) – formada pels elements sodi i clor, amoníac (NH3) – format pels elements nitrogen i hidrogen.

Mescles

Una mescla és la combinació de dues o més substàncies pures que es poden separar mitjançant mètodes físics. No té propietats característiques fixes, depèn de la seva composició. La seva composició pot variar. Podem diferenciar dos tipus de mescles: heterogènies i homogènies.

25062011563(1) imagenes-de-disolucion-5Mescla homogènia

Una mescla homogènia és una barreja en la qual no és possible distingir-ne els components ni a simple vista ni a través de cap procediment òptic. Aquest tipus de mescla també es diu dissolució. Exemple: aigua amb sucre, aire, acer, etc

(2) Mescla heterogènia

Una barreja heterogènia és una mescla en què és possible distingir els components a simple vista o mitjançant procediments òptics. Exemple: Aigua i oli, granit, etc

mayonesa_0Col·loides

Podem trobar barreges amb aspecte homogeni però que, realment, són heterogènies i reben el nom de col·loides. Una manera de diferenciar un col·loide d’una dissolució és mitjançant l’efecte Tyndall, que consisteix que un col·loide és capaç de dispersar la llum que el travessa mentre que una dissolució, no. Per tant, un coloide és una barreja heterogènia que dispersa la llum. Per exemple, la boira és un col·loide d’aire i aigua.

Un cas especial de col·loides són les emulsions (com ara la maionesa o la llet) en el qual les partícules que estan en menor proporció estan disperses per l’existència d’una tercera substància anomenada emulsionant. La maionesa és una emulsió formada en dispersar oli en un mitjà aquós, el rovell d’ou, que conté un emulsionant anomenat lecitina. La lecitina envolta les gotetes d’oli i impedeix que s’uneixin unes a les altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s