2.3. Els estats de la matèria. La teoria cinètica i els canvis d’estat

Com acabem de veure, la teoria cinètica no només ens permet explicar les característiques dels diferents estats de la matèria, sinó que també explica per què succeeixen els canvis d’estat. Donarem una explicació de cada un dels trams de la gràfica d’escalfament de les substàncies.

  • 20070924klpcnafyq_97.Ees.LCOEntre el punt A i el punt B la substància està en estat sòlid. Les partícules poden vibrar, però el seu moviment està molt limitat. La calor que se li comunica fa que les partícules vibrin més i, per tant, que augmenti la temperatura.
  • Entre el punt B i el punt C es produeix el canvi d’estat de sòlid a líquid. Tota l’energia subministrada a la substància s’utilitza per vèncer les forces que uneixen les partícules del sòlid per arribar a l’estat líquid, en el qual les forces que mantenen unides les partícules són menors que en el sòlid. En el canvi d’estat no varia la temperatura.
  • Entre el punt C i D tota la substància està en estat líquid. La calor que li comuniquem s’inverteix en augmentar el moviment de vibració de les partícules, el que fa que s’elevi la temperatura.
  • Entre el punt D i E es produeix el canvi d’estat de líquid a gas. Tota la calor que es comunica a la substància s’inverteix en vèncer les forces que mantenen unides les partícules en el líquid, ja que en estat gasós aquestes forces són molt menys intenses. En el canvi d’estat no varia la temperatura.
  • Entre el punt E i F tota la substància està en estat gasós. La calor que li comuniquem s’inverteix a elevar la velocitat de les partícules i, per tant, augmenta la temperatura de la substància.

RECORDA: La temperatura a la qual una substància experimenta un canvi d’estat depèn de les condicions en què es trobi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s