9.3. Les unitats de mesura de la Calor.

Com qualsevol energia, la unitat de mesura de la calor és el Joule. Però abans d’identificar la calor i de relacionar-la amb la teoria cinètic-corpuscular de la matèria (Termodinàmica), els científics parlaven de CALÒRIC.

Durant molt de temps es varen confondre els escalfaments i les combustions. Hom creia que ambdós processos estaven relacionats amb una substància anomenada flogist.

Però, LAVOISIER desterrà aquesta idea, demostrant la participació de l’oxigen en les combustions, i no en els escalfaments. Per això, proposà l’existència del calòric (un fluid subtil, sense massa) per explicar la transmissió de la calor d’un cos calent a un altre fred. La quantitat de calòric que passava del cos calent al fred es mesurava en calories.

La Teoria del calòric, fou descartada en acceptar-se que la calor era una forma d’energia. La caloria, com a unitat d’energia del Sistema Mètric, hagué de ser redefinida. L’actual definició de caloria és conseqüència de l’abandonament de la Teoria del calòric:

Una caloria equival a la quantitat d’energia (calor) necessària per a elevar en 1 ºC la temperatura d’un gram d’aigua.

calorias-de-los-alimentos-100-400L’energia dels aliments també es mesura en calories, però, en aquest context, una caloria equival a 1.000 de les utilitzades en física. L’etiqueta dels productes alimentaris diferencia entre calories (cal) i Calories (Cal, amb C majúscula). Així, una Cal equival a 1000 cal (una kcal). Actualment la caloria no s’inclou en el Sistema Internacional d’unitats (SI), en el qual la unitat és el joule.

1 cal = 4.186 J

Però, la senzillesa d’ús ha mantingut vigent la utilitat de la caloria. També s’utilitza sovint la quilocaloria (1 kcal = 1.000 cal).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s