8.4. Fonts d’energia

Les fonts d’energia són recursos materials i fenòmens naturals utilitzats per extreure energia útil per a les activitats humanes.

És comú classificar les fonts d’energia segons incloguin l’ús irreversible o no certes matèries primeres, com combustibles o minerals radioactius. Segons aquest criteri es parla de dos grans grups de fonts d’energia explotables tecnològicament:

FONTS D’ENERGIA NO RENOVABLES. 

L’energia no renovable o energia exhaurible és aquella font d’energia que una vegada exhaurida no es podrà o serà molt costós i difícil tornar a ser aconseguida. Fa referència a l’escala de vida humana, ja que processos com l’acumulació de carboni han tardat fins cinc-cents milions d’anys. Es basa en general en el consum de combustibles, motiu pel qual de vegades s’esmenta com a combustibles exhauriblesenergia a partir de combustibles o fins i tot senzillament combustibles, encara que pròpiament parlant els combustibles en un futur proper poden consistir en matèria primera considerada renovables, com per exemple l’hidrogen.

Les fonts d’energia exhauribles convencionals són el carbó, el petroli i el gas natural (també anomenats combustibles fòssils) i les de reaccions químiques entre determinats materials (bateria). Les fonts exhauribles no convencionals són les provinents dels agrocombustibles, o combustibles conreats, i els combustibles nuclears.

FONTS D’ENERGIA RENOVABLES.

És el conjunt de fonts d’energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil. Teòricament són inesgotables, ja que majoritàriament provenen de l’energia del sol. Considerem que es regeneren, o es renoven, naturalment de manera més ràpida a la velocitat que les consumim. Alguns exemples en són l’escalfor solar, el vent, les marees i l’escalfor dins de la terra.

En general són fonts d’energia dispersa o molt poc concentrada,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s