8.3. Tipus d’Energia

L’energia pot manifestar-se de diferents maneres: en forma de moviment (cinètica), de posició (potencial), de calor, d’electricitat, de radiacions electromagnètiques, etc. Segons sigui el procés, l’energia s’anomena:

ENERGIA RADIANT

EM_Spectrum_Properties_es.svg

L’energia radiant és l’energia que posseeixen les ones electromagnètiques com la llum visible, les ones de ràdio, els raigs ultraviolats (UV), els raigs infrarojos (IR), etc. La característica principal d’aquesta energia és que es propaga en el buit sense necessitat de suport material. Es transmet per unitats anomenades fotons.

Hi ha multitud de fenòmens físics associats amb la radiació electromagnètica que poden ser estudiats de manera unificada, com la interacció d’ones electromagnètiques i partícules carregades presents en la matèria. Entre aquests fenòmens estan ara la llum visible, la calor radiant, les ones de ràdio i televisió o certs tipus de radioactivitat per citar alguns dels fenòmens més destacats. Tots aquests fenòmens consisteixen en l’emissió de radiació electromagnètica en diferents rangs de freqüències (o equivalentment diferents longituds d’ona), sent el rang de freqüència o longitud d’ona el més usat per a classificar els diferents tipus de radiació electromagnètica. L’ordenació dels diversos tipus de radiació electromagnètica per freqüència rep el nom d’espectre electromagnètic.

ENERGIA QUÍMICA

L’energia química és el potencial d’una substància química per experimentar una transformació a través d’una reacció química o, de transformar-se en una altres substàncies químiques. Formar o trencar enllaços químics implica energia, la qual pot o bé ser absorbida o evolucionar des d’un sistema químic.

L’energia pot ser alliberada (o absorbida) per una reacció entre un conjunt de substàncies químiques és igual a la diferència entre la quantitat d’energia dels productes i dels reactius. Aquest canvi en energia és diu energia interna d’una reacció química.´

L’Energia química és la que es produeix en les reaccions químiques. Una pila o una bateria posseeixen aquest tipus d’energia. Ex: La qual posseeix el carbó i que es manifesta a cremar-lo.

ENERGIA TÈRMICA

La calor es defineix com la manifestació de l’energia interna quan un sistema efectua un procés, cíclic o no, mitjançant canvis de temperatura, sigui del sistema, sigui del medi que l’envolta.

electricidadL’energia tèrmica dels materials (els gasos, el plasma, els sòlids, etc.) és l’energia associada amb el moviment microscòpic i aleatori de les partícules que els constitueixen.

ENERGIA ELÈCTRICA

Resulta de l’existència d’una diferència de potencial entre dos punts, el que permet establir un corrent elèctric entre els dos quan se’ls posa en contacte per mitjà d’un conductor elèctric. L’energia elèctrica es pot transformar en moltes altres formes d’energia, com ara l’energia lluminosa o llum, l’energia mecànica i l’energia tèrmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s