8.2.1. El treball i el calor, formes de transferència energètica.

TREBALL

El Treball és una de les formes de transmissió d’energia entre els cossos. Per fer un treball cal exercir una força sobre un cos i que aquest es desplaci.

El treball, W, d’una força aplicada a un cos és igual al producte de la component de la força en la direcció del moviment, Fx, pel desplaçament, s, del cos.

W = Fx · s

(W = treball, Fx = Força, s = espai recorregut en metres)

El treball, W, es mesura en joules (J). La força es mesura en newtons (N) i el desplaçament en metres (m).

És molt important remarcar que només hi ha treball si amb la força aplicada es produeix un desplaçament en la mateixa direcció. És necessari que hi hagi desplaçament per fer treball.

La potència

La potència és una mesura de la rapidesa amb la que es realitza un treball. Es representa amb la lletra P i es mesura amb Watts (W):

P = W/t

Sovint la potència es mesura en Cavalls de Vapor, CV. L’equivalència entre un Watt i un CV és: 1 CV = 736 W

En un univers tancat l’energia no es crea ni es destrueix sinó que es transforma, malgrat això, l’energia útil disminueix a cada transformació, ja que inevitablement una part es dissipa en forma de calor.

CALOR

calor

La calor és l’energia que es transfereix entre dos cossos com a conseqüència de la seva diferència de temperatura. Sempre perd energia el cos més calent i la guanya el més fred.

La calor és una forma d’energia (energia tèrmica) que posseeixen tots els objectes materials. Es tracta de l’energia associada als moviments de les partícules que formen els cossos, bé vibracions atòmiques o moleculars en el cas de sòlids, o moviment dels àtoms o molècules en el cas de gasos i líquids.

L’energia tèrmica, com qualsevol altra forma d’energia, no es crea ni es destrueix. Quan un cos perd o guanya energia tèrmica, es deu a la transformació de l’energia tèrmica en un altre tipus d’energia: mecànica, elèctrica, química, etc

La magnitud física que ens dóna una idea de la quantitat d’energia tèrmica que posseeix un cos, és la temperatura. Els dispositius que mesuren la temperatura d’un cos s’anomenen termòmetres.

L’intercanvi d’energia tèrmica entre dos cossos produeix els escalfaments o refredaments dels objectes. Els intercanvis d’energia tèrmica entre dos cossos es regeixen per la següent expressió:

Q = m ·  Ce  · (Tf – Ti)

Q: energia tèrmica absorbida o despresa pel cos.
m: massa del cos.
Ce: Calor específica del cos.
Tf, Ti: Temperatures final i inicial del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s