8.2. L’energia

51621_energialibre_bigGairebé depenem de l’energia. Arreu on mirem veiem com s’està fent servir, per moure objectes, per escalfar-nos, per fer llum…

Tot és ple de pistes que ens apunten la seva presència. Però no podem tocar-la, ni veure-la…

On s’amaga l’energia? Què és? Tota l’energia és igual?.

L’energia pot presentar-se sota diferents aspectes: l’escalfor, la llum, la velocitat a la qual es mouen els objectes… totes aquestes manifestacions són diverses cares de l’energia… De quines maneres es pot presentar l’energia? I… malgrat tot, sempre és la mateixa energia?

L’energia no s’està quieta. Constantment passa d’uns cossos a uns altres, modificant-se, actuant, provocant canvis al seu voltant… però com es transmet aquesta energia? Pot desaparèixer i perdre’s definitivament?

Veiem el món al nostre voltant. El sentim constantment. Llums, colors, sons… Què són en realitat? Quines són les diferències entre els sons? Què hi ha entre un do i un re? Com es pot passar del vermell al blau? Quina és la velocitat de la llum? Com afecta a allò que nosaltres veiem? Tot això també és energia…

dddsdf

Reconèixer l’energia

La diversitat de formes en què podem trobar l’energia ens fa molt difícil definir-la pel seu aspecte.

Com tota activitat implica al menys un canvi i aquest necessita algun tipus d’energia per produir-se, haurem de procurar doncs, reconèixer-la pels seus efectes. No intentarem trobar l’energia com es poden trobar les boles de colors en una capsa, intentarem trobar-la preguntant-nos si allò pot realitzar alguna acció que li faci utilitzar la seva energia.

L’energia és la capacitat de fer que succeeixin les coses. Tot allò que és capaç de produir una acció diem que té energia.

Un radiador encès pot escalfar l’ambient, una pilota movent-se pot trencar un vidre, una pila pot posar en marxa una joguina, un crit agut pot trencar una copa, una pedra a dalt de la muntanya pot caure…

Trobem l’energia en formes diferents i la intentarem fer servir en la forma que ens sigui de mésutilitat. L’ésser humà ha après a fer servir l’energia en les seves diferents formes per a millorar la seva qualitat de vida. També ha après a extreure i emmagatzemar l’energia del seu voltant, de la natura, de les anomenades fonts d’energia.

Unitats d’energia

El fet que l’energia es manifesti relacionada normalment amb la calor (Quantitat d’energia tèrmica que es transmet d’un cos a un altre o a l’ambient), o amb una acció de tipus mecànic (moviments, treballs (Efecte d’una força quan venç una resistència i, per tant, es produeix un desplaçament del seu punt d’aplicació. És la quantitat d’energia necessària per realitzar una acció)…) va fer que apareguessin dues unitats diferents per mesurar-la en funció de si es tractava d’una quantitat de calor o d’un esforç de tipus mecànic.

Pensem que estem fent l’acció de moure una gran pedra. Que serà més fàcil, moure una pedra molt pesant o una lleugera? Moure-la molta distancia o moure-la poca?

Què escalfa més, un foc gran o un petit? Puc escalfar una olla d’aigua amb un llumí o em caldrà un gran foc?

És clar que la quantitat d’energia que farem servir no serà sempre la mateixa. Haurem doncs de posar nom i valor a les diferents quantitats d’energia que podem fer servir.

  • Joule. És la unitat d’energia en el Sistema Internacional. Un joule és el treball realitzat per una força d’un newton en un desplaçament d’un metre.
  • Caloria. Una caloria és la quantitat de calor necessària per fer que en condicions normals (1 atm de pressió (és a dir, 101.300 Pa) i 0ºC de temperatura) un gram d’aigua augmenti un grau la seva temperatura.

Les dues maneres de mesurar l’energia són vàlides i es pot establir una relació d’equivalència entre ambdues mesures:

1 joule = 0,24 calories             1 caloria = 4,19 joules

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s