3.2. L’aparell digestiu

La funció de l’aparell digestiu és realitzar la digestió dels aliments per poder extreure’n les substàncies nutritives necessàries per mantenir l’animal.

La digestió pot ser de dos tipus:

  • Intracel·lular, quan s’efectua dins de la mateixa cèl·lula amb la intervenció dels orgànuls cel.lulars adequats (lisosomes). La digestió intracel.lular no és normalment utilitzada pels animals (excepte el cas de les esponges i parcialment els cnidaris). Normalment és un sistema utilitzat pels teixits dels animals per desfer-se de les cèl·lules mortes i poder, així, regenerar els teixits que ho necessitin.
  • Extracel·lular, quan s’efectua dins d’alguna cavitat on les cèl·lules de la seva paret aboquen les substàncies (enzims digestius) necessàries per a la descomposició de l’aliment en molècules més petites. Aquestes són les quetravessaran la paret d’aquesta cavitat i seran distribuïdes per totes les cèl·lules de l’animal. És el sistema utilitzat per la major part dels metazous i, en aquest cas, cal l’existència d’una cavitat per realitzar aquesta funció.

L’aparell digestiu pot adoptar dues formes:

a) Forma de cavitat, amb una sola obertura (boca) que actuarà com a punt d’entrada i de sortida. Les cèl·lules de la seva paret poden estar especialitzades en la digestió tant intracel·lular com extracel·lular.

b) Forma de tub, amb dues obertures (boca i anus). En aquest cas la digestió és fonamentalment extracel·lular i es pot donar una especialització en els diferents trams del tub i també poden aparèixer glàndules accessòries que facilitin el procés de la digestió. En relació amb la primera part del tub pot haver-hi estructures diverses destinades a latrituració dels aliments (mandíbules, òrgans musculosos, dents,…).

 20070417klpcnavid_68_Ees_LCO  RegionalitzacioDigestiu

 

L’aparell digestiu en invertebrats

L’aparell digestiu als invertebrats ha sofert un  procés evolutiu cap a una major complexitat anatòmica i funcional:

  1. Es pasa de Digestió intracel·lular a digestió extracel·lular
  2. Aparició estructures de trituració i captura
  3. Formació d’un disseny tubular (tub digestiu amb boca i anus)
  4. Regionalització del tub en òrgans especialitzats
  5. Formació de glàndules digestives

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s