3. LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS

Animals-Feeding-11Els animals, com tots els éssers vius, han de prendre del medi exterior les substàncies necessàries per a mantenir les seves estructures i realitzar les seves funcions. Aquestes substàncies reben el nom de nutrients i el conjunt de processos que porten a terme per a obtenir-les i utilitzar-les es diu nutrició.

Els animals són éssers heteròtrofs (del grec hetero, un altre , desigual, diferent i trofo, que s’alimenta), el que vol dir que necessiten alimentar-se de matèria orgànica ja elaborada (aliment), produïda pels éssers autòtrofs o acumulada per altres éssers heteròtrofs.

Els aparells que intervenen en la funció de nutrició dels animals són:

  • Aparell Digestiu: que prepara els aliments i els transforma en nutrients útils per a les cèl·lules.
  • Aparell Respiratori: pren l’oxigen necessari per a la vida cel·lular i expulsa el diòxid de carboni que porta la sang després de realitzar la cèl·lula la respiració cel·lular.
  • Aparell excretor: s’elimina de l’organisme totes les substàncies tòxiques que produeix la cèl·lula en el seu funcionament.
  • Aparell Circulatori: Distribueix nutrients i oxigen per totes les cèl · lules del cos i recull els residus i el diòxid de carboni portant-ho als òrgans excretors.

NUTRICIÓ HETERÒTROFA

Un organisme heteròtrof és aquell que obté el seu carboni i nitrogen de la matèria orgànica (glúcids , lípids , proteïnes i àcids nucleics) d’altres i també en la majoria dels casos obté la seva energia d’aquesta manera. A aquest grup pertanyen tots els integrants del regne animal, els fongs, gran part dels bacteris i de les arqueobacteris .

A la nutrició heteròtrofa les substàncies nutritives són matèries orgàniques riques en energia (carbohidrats , lípids , proteïnes)  ja que els éssers heteròtrofs són incapaços de prendre energia lliure per a transformar matèria inorgànica en orgànica. Aquests organismes, per tant, viuen a expenses de la matèria orgànica (viva, morta o en descomposició) sintetitzada pels autòtrofs, o a costa d’altres éssers heteròtrofs.

La nutrició heteròtrofa es realitza quan la cèl·lula va consumint matèria orgànica ja formada . En aquest tipus de nutrició no hi ha transformació de matèria inorgànica en matèria orgànica . No obstant això , la nutrició heteròtrofa permet la transformació dels aliments en matèria cel·lular pròpia .

2 thoughts on “3. LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s