2.2. L’entrada dels nutrients i el seu transport

L’entrada dels nutrients.

Els nutrients entren a la planta a través de les arrels i de les fulles.

L’ARREL. És la part inferior d’una planta, generalment subterrània (fototropisme negatiu) i axiforme, que creix en sentit oposat al tronc (geotropisme positiu), desproveïda de fulles i òrgans de reproducció, sense cloroplasts i que s’encarrega de fixar el vegetal al sòl i d’absorbir l’aigua i les sals minerals. Aquesta absorció es fa a través dels pèls absorbents.

arrel

fulla-anvers-reversLES FULLES. Són òrgans laminars en els que té lloc principalment l’intercanvi de gasos (les plantes deixen anar O2 i agafen CO2 del medi) i la fotosíntesi.  Aquest intercanvi de gasos té lloc a través d’uns petits porus situats al revers de les fulles, anomenats estomes.

Els estomes

Els estomes són grups de dues o més cèl·lules epidèrmiques especialitzades la funció de les quals és regular l’intercanvi gasós i la transpiració

  • Localització. Es troben en les parts verdes aèries de la planta, particularment en les fulles, on poden trobar-se en una o ambdues epidermis, més freqüentment en la inferior. El seu nombre oscil·la entre 22 i 2.230 per mm2.
  • Disposició. Els fulls paralelinervadas de monocotiledóneas, algunes dicotiledònies i les aciculars de Coniferes tenen estomes disposats en files paral·leles, en dicotiledònies amb fulles de venació reticulada estan dispersos.
  • Estructura. Cada estoma està format per 2 cèl·lules especialitzades anomenades oclusives que deixen entre elles una obertura anomenada ostiol o porus. En moltes plantes hi ha 2 o més cèl·lules adjacents a les oclusives i associades funcionalment a elles. Aquestes cèl·lules, morfològicament diferents a les fonamentals s’anomenen cèl·lules annexes, subsidiàries o adjuntes.

L’ostiol condueix a un ampli espai intercel anomenat cambra subestomática, posant en comunicació el sistema d’espais intercel amb l’aire exterior. Quan els estomes estan en files, les càmeres estomàtiques es connecten entre si.

estomas

La funció dels estomes és permetre l’intercanvi gasós, imprescindibles per realitzar la fotosíntesis i la respiració. És a dir a través de l’estoma entra CO2 i hi ha un intercanvi d’O2. Això comporta una pèrdua d’aigua en forma de vapor per transpiració.

Diversos factors regulen l’obertura i tancament d’estomes, els quals inclouen l’estrès hídric, la concentració de diòxid de carboni, la temperatura i la llum.

El transport de nutrients

fig8Els vegetals tenen dos sistemes de vasos conductors, segons el tipus de saba que transporten:

La saba bruta puja per l’interior del xilema des de l’arrel fins les fulles.

  • En les fulles, els productes resultants de la fotosíntesi, sofreixen una sèrie de reaccions i donen lloc a la saba elaborada. La saba elaborada circula per l’interior del floema, en sentit ascendent i descendent, arribant a totes les parts del vegetal que no fan la fotosíntesi i servint d’aliment a la planta i, a més, s’emmagatzema com reserva (midó).

La saba bruta puja pel xilema, en contra de la gravetat, gràcies a dos mecanismes:

  • La Transpiració: és la pèrdua d’aigua a traves dels estomes de les fulles. A les fulles arriba gran quantitat d’aigua absorbida per les arrels: d’aquesta, només una petita part s’utilitza en la fotosíntesi.La resta, passa a l’exterior en forma de vapor d’aigua. Aquesta pèrdua d’aigua en forma de vapor és el que s’anomena transpiració.La transpiració provoca una pressió negativa que origina una succió de la saba bruta de les arrels a les fulles.
  • Capil·laritat: els vasos del xilema són molt fins i això facilita l’ ascensió. Les molècules de l’aigua tenen una forta cohesió que les manté unides.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s