11.3. Composició de forces

Quan dues o mes forces actuen simultàniament sobre un cos, l’acció de totes es pot reemplaçar per una única que les engloba, que es denomina força resultant Fr . Fer-la servir en els problemes simplifica molt el càlcul, doncs així nomes hem de treballar amb una forca. El mètode pel qual es determina la resultant es denomina composició de forces. Consisteix a sumar-les totes per conèixer el seu efecte conjunt, considerant les diferents direccions i sentits que puguin tenir. Es poden presentar tres casos:

a) Forces en la mateixa direcció i sentit. En aquest cas, la forca resultant te la mateixa direcció i sentit que les forces components, i el seu mòdul és la suma dels mòduls individuals:

forces1forcesmes

b) Forces en la mateixa direcció i sentit contrari. En aquest cas, la forca resultant te la mateixa direcció que les forces components, el seu sentit es el de la mes gran i el seu mòdul és la diferència dels seus mòduls:

forces2

forcesmenos

c) Forces angulars o concurrents. Aquestes forces no tenen la mateixa direcció, i la resultant, que parteix del mateix punt d’aplicació de les forces, coincideix amb la diagonal del paral·lelogram que formen les esmentades forces i les seves paral·leles. El seu mòdul s’obté mesurant l’esmentada diagonal, i transformant en newtons aquesta mesura mitjançant la proporcionalitat de l’escala (longitud : forca) elegida. El mòdul de la resultant també es pot calcular mitjançant l’equació:

forces3

forcescomp

en que alfaa representa l’angle que formen les concurrents. En el cas particular que les forces concurrents formin un angle de 90°, ates que el cosinus d’aquest angle es zero, l’equació anterior queda així:

forces4

Quan existeixen diverses forces concurrents cal anar obtenint resultants parcials, sumant una després d’una altra cada forca aplicada, fins a obtenir la forca resultant total. també es pot obtenir la resultant posant totes les forces una darrere d’una altra, fent coincidir el punt final de cadascuna amb el punt d’aplicació de la següent i unint el primer punt d’aplicació amb el final de la darrera.

vecc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s