11.1. Interaccions entre cossos.

Tots sabem que és una força perquè en la vida quotidiana és un terme que coneixem. Fàcilment podríem fer un  llistat d’exemples on actua una força (xutar una pilota, moure una cadira, aixecar un llibre, etc). Ara,… definir què és força (i entendre-ho!) ja és més complicat.

Com podem definir què és força?

Els cossos exerceixen accions entre ells —les anomenem, per tant, interaccions— que son capaços d’alterar la seva forma i/o el seu estat de repòs o moviment. La magnitud física que utilitzem per mesurar-les es denomina forca.

Força es aquella causa capaç de produir canvis en el moviment d’un cos o de canviar la seva forma.

Les interaccions es poden produir a distancia o mitjançant el contacte. Existeixen, per tant, forces dels dos tipus. Les forces d’acció a distància són aquelles l’efecte de les quals s’aprecia sense que calgui que els cossos contacten entre ells, per exemple les forces de tipus gravitacional que ens mantenen subjectes a la superfície de la Terra, les forces elèctriques que es posen de manifest en l’atracció o repulsió entre carregues o les forces magnètiques que provoquen l’atracció d’alguns metalls per un imant. Les forces de contacte són aquelles que només es produeixen quan els cossos estan en contacte entre ells, per exemple, les que permeten moure una taula o doblegar un paper.

Les forces estan relacionades amb el moviment

Un dels efectes més evident de les forces és que causen moviment. Tots els moviments del nostre entorn estan provocats per forces: res no comença a moure’s sense que alguna cosa l’empenyi, i cap moviment no s’acaba sense alguna força que l’aturi.

carrito-lleno

Les forces poden ser la causa que un cos comenci a moure’s, però no només. Imagina’t que has de moure un carret de la compra ben ple en un hipermercat. Perquè comenci a desplaçar-se, hauràs d’aplicar una força en la mateixa direcció i sentit del moviment.

Però què hauràs de fer per aturar-lo? Tornar a aplicar una força en la mateixa direcció del moviment, però en sentit contrari. Així doncs, les forces poden fer que un cos guanyi o perdi velocitat, és a dir que pateixi una acceleració.

Com hauràs d’aplicar la força si el que vols no és arrencar ni parar, sinó girar en un passadís? L’hauràs d’aplicar en la direcció i sentit del camí que vulguis emprendre, en el nostre cas actuant sobre el costat del carret, o, com és més habitual, aplicant més força en un costat que en l’altre.

L’efecte de la força no ha estat en aquest cas un guany o una pèrdua de velocitat, sinó uncanvi en la trajectòria del cos (és la línia que formen les diferents posicions d’un cos quan es mou. La trajectòria descriu el camí que ha fet un cos quan es desplaça d’un lloc a un altre). Així doncs, una força també és la que provoca un canvi de direcció en el moviment d’un mòbil

Però l’efecte d’una força està sempre relacionat amb un canvi en el moviment? Doncs tampoc no hauríem d’associar sempre el concepte de força al de moviment. Hi ha moltes situacions on s’apliquen forces i els cossos resten estàtics, com, per exemple, quan subjectem un objecte pesat a una certa altura del terra. 

Les forces deformen els cossos

deformacions

elàstic – plàstic – rígid

Imaginem un tros de plastilina sobre una taula. Si faig una força des de dalt no es pot produir un moviment perquè la taula no deixa passar la plastilina cap avall però observem que la plastilina es deforma de manera permanent. Aquests materials es diuen plàstics.

En altres casos el cos es deforma però quan la força deixa d’actuar recupera la seva forma original, com per exemple les molles, les gomes elàstiques o les esponges. Aquests materials són elàstics.

Així dons definirem força com qualsevol causa capaç de canviar l’estat de repòs o moviment d’un cos o de produir- li alguna deformació.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s