10.5.3. Ones i Marees

Les Ones

El vent transmet la seva energia a l’aigua superficial dels oceans provocant les onades, en què el que avança en sentit horitzontal no és l’aigua, sinó la mateixa energia.

Quan s’aproxima a la costa i la part baixa de l’ona frega amb el fons, es genera un fregament que desequilibra la massa d’aigua i provoca el trencament de l’ona, que allibera l’energia continguda en l’aigua.

Hi ha un altre tipus d’ones, els tsunamis que es produeixen quan hi ha un terratrèmol o una explosió volcànica en el fons dels oceans.

Les marees

Les marees són degudes a l’atracció gravitatòria entre la Terra, el Sol i la Lluna.

Influència de la Lluna.

La força d’atracció gravitatòria que exerceix la Lluna sobre la Terra és més gran a la zona de la superfície terrestre més propera al satèl·lit i menor en la més distant. Per aquest motiu, en aquests dos punts de la Terra l’aigua experimenta elevacions: en el primer, cap a la Lluna, i en el segon, allunyant-se d’ella. Així s’originen les marees altes.

Durant un gir de la Terra sobre si mateixa, és a dir, un dia, tots els punts de la superfície se situaran un cop en la posició més propera i en la més allunyada de la Lluna, amb la qual cosa, totes les aigües experimentaran, a al llarg d’un dia, dos marees altes. Així mateix, tots els punts es trobaran al llarg d’un dia en dues posicions intermèdies, durant les quals es produiran les marees baixes.

Influència del Sol

La influència del Sol sobre les marees és menor, ja que encara que la seva grandària és molt més gran que el de la Lluna, es troba molt lluny de la Terra.

  • Marees vives: Quan s’alineen el Sol i la Lluna, durant la Lluna plena o la Lluna Nova, l’efecte de tots dos es suma provocant marees altes i baixes més acusades.
  • Marees Mortes: Ocorren quan la Lluna i el Sol formen un angle recte (90º), durant les llunes en Quart Creixent o Minvant, les marees altes i baixes són molt menys acusades.

One thought on “10.5.3. Ones i Marees

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s