10.5.1. Característiques de l’aigua oceànica

El comportament de l’aigua oceànica depèn de la seva composició, la seva temperatura i la seva densitat.

750px-Composició_de_l'aigua_de_mar.svgComposició

L’aigua de mar és una dissolució de sals en aigua, la sal més abundant en ella és el clorur de sodi (NaCI). La salinitat és la quantitat de sals (expressada en grams) dissolta en 1 kg d’aigua. 

  • La salinitat dels mars i oceans es manté més o menys constant: cada quilogram d’aigua de mar té entre 33 i 38 g de sals minerals, encara que pot ser inferior o superior a aquests valors a causa de processos com l’evaporació, la formació de gel, les precipitacions, el vulcanisme submarí, el consum de sals per organismes marins, etc.
  • Wiki_plot_04Les sals de l’aigua de mar procedeixen: De l’interior de la Terra, a través de les emissions del vulcanisme submarí i dels continents, dels que arriben al mar dissoltes en les aigües dels rius.

Temperatura

Per variar la seva temperatura, l’aigua necessita més energia calorífica que l’aire, de manera que els oceans s’escalfen i refreden més lentament que els continents. Aquesta propietat confereix als oceans la capacitat de regular el clima: a l’hivern escalfen els continents, ia l’estiu, els refresquen. La temperatura dels oceans varia tant en superfície com en profunditat:

  • En superfície presenta valors similars als de les zones costaneres adjacents, per tant, la temperatura superficial dels oceans dependrà de la latitud i, encara que no s’assoleixin valors extrems com en el medi terrestre, pot variar des de prop de 0 º C en els voltants de els pols fins a 35 ° C a l’equador.
  • En profunditat, la temperatura és similar en la majoria dels oceans. Com la radiació solar afecta només els primers metres d’aigua, la temperatura disminueix lentament amb la profunditat fins arribar a un punt on el descens és molt acusat; aquesta zona rep el nom de termoclina, i sota d’ella la reducció de temperatura és més lenta. D’aquesta manera hi ha una capa superficial que sura sobre una altra més freda i densa. La termoclina impedeix la barreja de les aigües que separa.

WOA05_sea-surf_DEN_AYool

La densitat de l’ aigua en els oceans

La densitat de l’aigua de mar està molt relacionada amb la temperatura i amb la salinitat: augmenta en fer-ho la salinitat o descendir la temperatura, i disminueix en els casos contraris: com més freda estigui l’aigua i major sigui la seva concentració de sal, major serà la seva densitat.

One thought on “10.5.1. Característiques de l’aigua oceànica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s