10.4. Un escalfament desigual

Imagen1.6

Tot i que l’efecte hivernacle proporciona al nostre planeta una temperatura mitjana d’uns 15 ° C, l’escalfament de la superfície terrestre és desigual:

  • Varia amb la latitud. A l’equador, l’escalfament és més gran, ja que els rajos del Sol incideixen allà perpendicularment, a mesura que ens allunyem cap als pols, però, els raigs arriben a la superfície cada vegada més inclinats, de manera que l’escalfament és menor.
  • Es produeixen també variacions de temperatura estacionals, com a conseqüència del moviment de la Terra al voltant del Sol, i variacions entre el dia i la nit a causa del moviment de rotació del planeta.

D’altra banda, l’acció geològica de l’aire i de l’aigua té el seu origen en aquest desigual escalfament:

  • circulaciógeneralatomsfèricaCom en la troposfera la temperatura descendeix amb l’alçada, l’aire calent de les zones properes a la superfície tendeix a pujar, disminuint la seva pressió, mentre que l’aire fred de les capes més altes tendeix a baixar, augmentant la seva pressió. La tendència a igualar les pressions provoca corrents horitzontals d’aire que es desplacen des de les zones d’altes pressions a les de baixes i originen els vents. D’aquesta manera, l’atmosfera transfereix calor des de les regions properes a l’equador cap a zones de major latitud.
  • Quan l’ aire calent ascendeix, es refreda i forma núvols que produeixen pluges, responsables de l’acció geològica de l’aigua en els continents. Aquesta aigua arriba als oceans, on el vent la redistribueix en forma de corrents i des d’on passa a l’atmosfera mitjançant l’evaporació, tancant d’aquesta manera el cicle de l’aigua.

ciclodelagua

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s