1.1. Nivells d’organització de la matèria viva

Els éssers vius , igual que els inerts estan constituïts per matèria. Aquesta matèria esta organitzada en diferents nivells, segons complexitat d’organització. La diferència entre els éssers vius i la matèria inerta no està en la seva composició. Els àtoms del cos humà o dels organismes unicel·lulars són els mateixos que componen els planetes, les roques i les estrelles. En realitat, la diferència entre un ésser viu i un ésser no viu no està en els materials, sinó en com s’organitzen aquests materials.

Els nivells de complexitat de la matèria viva.

nivelsorganitzacioPer a facilitar l’estudi de la matèria viva es diferencien vuit nivells d’organització, que són:

a. Nivell subatòmic. Compren les partícules subatòmiques, partícules molt i molt petites que ja no es poden dividir. Per exemple protons i electrons.

b. Nivell atòmic. Compren els àtoms. Els àtoms formen tota la matèria viva i inert. Els diferents tipus d’àtoms donen lloc als elements (els que es troben a la taula periòdica). Els àtoms més abundants en la matèria viva són el carboni, l’hidrogen, l’oxigen i el nitrogen (a l’aula ho veieu escrit a la pissarra i crideu CHON!, segons les seves inicials. Ja està bé si us serveix per recordar aquests quatre elements: C, H, O i N). L’àtom fonamental és el carboni, que pot establir una gran diversitat d’enllaços amb altres àtoms i també amb ell mateix. Aquesta plasticitat li permet formar llargues cadenes de carboni, amb ramificacions o, fins i tot, molècules cícliques.

c. Nivell molecular. Compren les molècules que són la unió de dos o més àtoms. Per exemple les molècules d’aigua, molècules de glucosa, diòxid de carboni, etc. També hi ha molècules grans i complexes, com ara l’hemoglobina. Les molècules que formen part dels éssers vius se’n diuen biomolècules. N’hi ha dos tipus de biomolècules:

c.1. Biomolècules orgàniques , exclusivament de la matèria viva (només les trobem en els éssers vius), formades bàsicament per àtoms de C i H combinats generalment amb altres tipus d’àtoms com O, N, P, S. Són els glúcids, les proteïnes, els lípids i els àcids nucleics.

c.2. Biomolècules inorgàniques, els éssers vius en tenen però les podem trobar també formant part de la matèria no viva (com ara l’atmosfera, les roques, el mar…) i no estan constituïdes bàsicament per C. Són l’H2O, el CO2, l’O2, les sals minerals.

Els orgànuls cel·lulars també estan inclosos en el nivell molecular.

d. Nivell cel·lular. Compren les cèl·lules. Per exemple cèl·lules nervioses, cèl·lules musculars, etc. Hi ha cèl·lules que per si mateixes constitueixen un ésser viu. Són els éssers unicel·lulars.

e. Nivell pluricel·lular (orgànic). Compren els teixits, els òrgans, els sistemes i els aparells. Per exemple el teixit conjuntiu, el ronyó, el sistema nerviós, l’aparell respiratori, etc.

f. Nivell de població. Compren les poblacions és a dir els individus de la mateixa espècie que ocupen una mateixa àrea en un temps determinat. Per exemple la població de pardals que hi ha actualment en una determinada zona.

g. Nivell de comunitat o biocenosi. El conjunt de poblacions que conviuen en un medi.

h. Nivell d’ecosistema. Compren els ecosistemes, és a dir el conjunt de poblacions que hi ha en una determinada zona  (biocenosi) i les relacions que s’estableixen entre elles i entre elles i el medi ambient (biòtop). El concepte de nivells d’organització implica que dins el Cosmos, tant en el món inert com en el món vivent, existeixen diversos nivell d’organització de la matèria; cada nivell inclou com a components tots els nivells inferiors (per exemple, un organisme pluricel·lular està constituït per cèl·lules formades per l’associació de molècules orgàniques que, al seu torn, es construeixen per la interacció d’àtoms, etc).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s