8.2. PRODUCCIÓ, CLASSIFICACIÓ I CONTROL DELS MATERIALS

PRODUCCIÓ DE MATERIALS.

La denominació dels materials depèn de la seva procedència. Els obtinguts en les mines es denominen matèries primeres. Per explotar-los, s’arrenquen de la terra i se separen dels materials no desitjables. El mineral objecte d’extracció, es denomina mena i el mineral rebutjable s’anomena ganga.

Quan el mineral es troba a poca profunditat sol obtenir a mines de cel obert. Quan es troba a certa profunditat l’extracció es realitza construint pous i galeries.

Els produïts a les fàbriques requereixen tècniques específiques que varien segons el tipus de material. En la majoria dels casos es segueix una estratègia que consta de dues etapes:

1) Primera etapa: s’escalfen els materials fins portar-los al punt de fusió o de conformació plàstica.

2) Segona etapa: Es dóna forma al material per emmotllament o laminació i es deixa refredar perquè solidifiqui. El material resultant pot adoptar diverses formes (xapa, vareta, fil, lingot). Aquests productes semielaborats són la base per produir altres.

CLASSIFICACIÓ DELS MATERIALS.

Hi ha moltes formes de realitzar una classificació dels materials. A la taula adjunta s’utilitzen cinc grups en què poden incloure tots els materials. En l’àmbit industrial, tenen gran importància els materials metàl·lics, que es caracteritzen per tenir una gran mobilitat d’electrons en la seva estructura. És una característica que determina tant la conductivitat elèctrica com la tèrmica, i que afecta el risc de corrosió.

CONTROL DE RECURSOS NATURALS.

Un recurs natural és aquell element de la naturalesa que la tecnologia permet transformar en alguna cosa útil per a l’ésser humà.

Els recursos naturals són imprescindibles per a l’obtenció dels materials que s’usen en la vida quotidiana. Tenint en compte que aquests recursos són gairebé sempre limitats i sovint estratègics el control de les mateixes ha estat sempre una font de conflictes entre diferents pobles i nacions. Qui controla els recursos imposa preus i domina les relacions economies.

Per això amb freqüència les guerres es fan per assegurar-se el control de recursos naturals. És una causa poc visible, però clau per entendre els motius que porten a resoldre els conflictes d’interessos per la via armada.

APLICACIONS D’ALGUNS MATERIALS

Pedra Marbre, granit Pesada, resistent, dificil de treballar Edificació, (parets, façanes, terres, columnes)
Fusta Pi, roure, cirerer Bon aïllant, fàcil de treballar Mobles, edificació (sòls, bigues, col)
Tèxtil Cotó, llana, niló, fibra animal, vegetal, sintètic Flexible, fàcil de treballar, resistent Ornaments, tendals, tapisseria, vestits.
Ceràmica Lelsa, porcellana, argila, sorra Dura, fràgil Vaixelles, maons, teules.
Metall Coure, estany, alumini Bon conductor, dúctil, mal·leable, lleuger Aparellatge, automatismes, construcció industrial
Plàstic PVC, Metacrilat, Porexpan. Mal conductor, lleuger Envasos, fontaneria, automoció

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s